• Početna>
  • Vesti>

Željku Tvrdišiću istekao mandat na poziciji direktora RTK2; odbio mesto glavnog urednika

Foto: Facebook, Željko Tvrdišić

Direktoru drugog programa Radio-televizije Kosovo na srpskom jeziku – RTK 2 pod suspenzijom Željku Tvrdišiću, istekao je madat na ovom mestu. Kako je Tvrdišić danas objavio na svom Fejsbuk nalogu, on je okončao trogodišnji mandat na mestu direktora TV RTK 2, uz obrazloženje da je od predstavnika kosovskog Javnog servisa dobio juče ponudu da nastavi rad na ovoj televiziji na poziciji glavnog urednika, što je odbio.

“Ipak, odlučio sam se za neki drugi put. Odgovor na pitanje zašto nalazi se u pismu koje sam prosledio generalnom direktoru RTK g. Škumbinu Ahmetdžekaju” napisao je Tvrdišić.

Podsetimo, Upravni odbor Radio televizije Kosova (RTK) jednoglasno je odlučio da suspenduje Željka Tvrdišića, direktora zaduženog za drugi program te televizije na srpskom jeziku, a kako se navodi, odluka je doneta nakon detaljne analize u vezi sa emitovanjem hronike na tom kanalu 28. septembra.

Odbor je analizirao izveštaje koje je RTK emitovala a u vezi priloga koji se ticao paljenja sveća u Gračanici povodom nereda u Banjskoj u kojima su stradali jedan policajac i trojica Srba.

Pismo kojim Tvrdišić podnosi ostavku, prenosimo u celosti.

“Poštovani direktore Ahmetdžekaj,

Zahvaljujem Vam na ponudi da nastavim rad u TV RTK2 na mestu odgovornog urednika. Moj odgovor je – ne.

Da je ova ponuda stigla pre mesec dana i pre skandalozne odluke Borda RTK, kada sam neopravdano suspendovan sa posla 30 dana odgovor bi, siguran sam, bio drugačiji.

Odluka Borda RTK bila je klasičan udar na nezavisnu uređivačku politiku kanala na srpskom jeziku. Tom odlukom pogaženo je jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na slobodu govora.

Bord RTK poslao je jasnu poruku svim zaposlenim na kanalu RTK2 – cenzurišite pojedince i političke organizacije ako iznesu mišljenje koje nije u skladu sa politikom Vlade Kosova.

Ja nisam prihvatio cenzuru i neću je nikada prihvatiti. To je jedan od glavnih razloga zašto Vam ovaj put kažem – ne.

Želim da Vas podsetim na nešto, što Vi sigurno znate, a to je da je TV RTK2 u prethodne tri godine, radila u skladu sa profesionalnim standardima i njena uređivačka politika bila je nezavisna, pravična, profesionalna, objektivna, izbalansirana i neutralna.

Na TV RTK2 u prethodne tri godine nije bilo ni jedne mrlje u programu i ni jednog skandala. To nije bio slučaj sa ostalim programskim jedinica Javnog servisa Kosova, ali i Bordom RTK.

Podsećam Vas da je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.

Pravo javnosti je bilo da sazna da su u Gračanici 28. septembra građani ove opštine imali organizovano paljenje sveća i da je sa građanima bilo opštinsko rukovodstvo.

Novinarskim kodeksom precizirano je da “moguće dejstvo objavljene informacije na medij ili medijskog vlasnika ne sme da utiče na odluku o njenom objavljivanju”. I nije, jer nisam želeo da cenzurišem.

Podsetiću Vas, a Vi to dobro znate, već tri godine TV RTK2 funkcioniše bez glavnog i odgovornog urednika. Konkursi koje smo objavili za ovu poziciju bili su neuspešni zbog nedovoljnog broja zainteresovanih za ovaj odgovoran posao.

Taj posao sam radio ja tri godine bez jednog centa nadoknade, čestito i u skladu sa novinarskim kodeksom i profesionalnim standardima.

Prvog dana kada sam došao u Prištinu rekao sam da na TV RTK2 dolazim kao profesionalac i da ću odatle otići kao profesionalac. Vašu jučerašnju ponudu da nastavimo saradnju vidim kao potvrdu da sam u tome u potpunosti uspeo.

Molim Vas prenesite članovima Borda RTK, da ubuduće vode računa kada podižu ruke kako bi glasali za neke važne odluke, jer ruke kojima glasaju lako je oprati, ali prljavština sa jednog drugog dela tela teško se pere.

Svestan sam da ste i Vi bili pod strahovitim pritiskom minulog meseca ali profresija, demokratija i ljudskost se moraju braniti, složićete se.

Završio sam mandat na mestu direktora RTK2 časno i pored pretnji i mislim neuspelog pokušaja diskreditacije od strane jednog ministra koji nerazgovetno govori maternji jezik.

Na kraju želim da Vam se zahvalim na korektnoj i profesionalnoj saradnji koju smo imali do 30. septembra ali i nakon toga.

Molim Vas da ovo pismo pročitate na današnjem Menadžemtu RTK i sa njim upoznate BORD RTK.

Ovu priliku koristim da se zahvalim svim kolegama zaposlenim na Javnom servisu Kosova sa kojima sam u prethodne tri godine imao korektnu profesionalnu saradnju.”

Comments

Pročitaj još