• Početna>
  • Vesti>

Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo Isnija Kilaja zbog krivičnog dela protiv sprovođenja pravde

Foto: Reporteri

Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je danas Isnija Kilaja na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao Specijalizovani tužilac. Kako je saopšteno iz Spiscijalizovanih veća, Kilaj je prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i pojaviće se pred sudijom za prethodni postupak u subotu, 4. novembra, u 10h.

“G. Kilaj je uhapšen zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti u smislu člana 401 Krivičnog zakona Kosova (KZK) iz 2019. godine, broj 06/L-074, i povrede tajnosti postupka prema članu 392 KZK, kao i članova 15(2) i 16(3) Zakona, br.05/L-053, o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu” navedeno je u saopštenju ove pravosudne instance.

Prvo pristupanje sudu održaće se na javnoj sednici, na kojoj će sudija pojedinac proveriti da li je Isni Kiljaj
upoznat s razlozima hapšenja i da li se poštuju njegova prava predviđena Zakonom i Pravilnikom, uključujući pravo na pravno zastupanje. U roku od 48 sati od prvog pristupanja sudu, sudija će doneti odluku da li će Isni Kiljaj biti pušten ili zadržan u pritvoru.

U saopštenju se dodaje da je misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u skladu sa svojim mandatom i prema kosovskim zakonima. Kosovska policija je takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu.

“Specijalizovano tužilaštvo smatra sprečavanje sprovođenja pravde krajnje ozbiljnim delima i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu podršku takvim krivičnim delima” dodaje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još