• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Jedina želja Kurtija je da nas uvede u sukob sa NATO-om

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da današnji dan jedan od najtežih za našu zemlju i naš narod, rekao bih, od 2004. i 2008. godine.

“Trebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji, šta se zbivalo jutros, tokom prepodneva i popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu ljudima i pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka”.

Predsednik je rekao da je noćas oko 2.46, grupa Srba sa Kosova i Metohije, postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova i Metohije. Zatim, dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice.

“U 8.57, administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni. Pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10.15, albanske vlasti saopštavaju da su četiri opštine na severu zona antiterorističke operacije”, rekao je predsednik.

Istakao je da je u Briselu i Njujorku upozoravao da do ovoga može da dođe.

“Malo ko je želeo da čuje i da sluša”, istakao je predsednik.

“Stradala trojica Srba, postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo”

Prema našim informacijama stradala su trojica Srba sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, a da nije bilo neophodno da budu likvidirai, dvojica su teško ranjena i postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo, rekao je predsednik Vučić.

Naveo je da su pratili i presretali šta je to albanska policija radila, kao i da će pokazati dokaze, ali da se čeka na prevod.

“Jedno lice, pitanje je da li će preživeti i da li je preživelo, pošto nisu hteli da mu ukažu pomoć”, rekao je Vučić.

On je u obraćanju građanima rekao da je sasvim izvesno da su stradali od snajperske vatre sa velike udaljenosti, kada to nije bilo neophodno.

Vučić je rekao da su Srbi za sat vremena bili u potpunom okruženju i da je sproveden brutalan napad na njih.

“Pitali smo se zašto to ne radi Kfor, ali dali su kart blanš Kurtiju da se obračuna sa onima koje nazivaju teroristima, prema našim informacijama”, rekao je Vučić.

On je rekao da će na osnovu praćenja i presretanja biti pokazani i dokazi da je to radila albanska policija.
Rekao je da je za jednu osobu pitanje da li će preživeti jer nisu želeli da mu ukažu pomoć.

“Tonski imamo snimljeno da se albanska policija smeje i govore ‘pusti ga da umre’. Imamo tonskle snimke koji to potvrđuju”, rekao je Vučić.

Naveo je da su oni koristili snajpere i gađali i privatne kuće u Banjskoj gde nikoga nije bilo, samo starci.
Vučić je rekao da je deo lica došao do manstira jer su imali dvojicu mladića kojima su želeli da pruže pomoć i da crkva nije ni na koji način umešana.

“Onda je krenula spin revolucija od jutros i svima koji su okrvavili ruke protiv Srbije 99. palo je na pamet da optuže Srbiju”, rekao je Vučić.

On je pokazao i fotografiju na kojoj je “tam”, a ne oklopno vozilo žandarmerije i istakao da nema veze sa vojskom i policijom.

“O tim lažima sramota me da govorim”, rekao je Vučić.

“Jedini krivac za sve što se dešava oko KiM je Aljbin Kurti, želi da nas uvede u sukob sa sa NATO-om”

Predsednik Srbije ukazuje da je jedini krivac za sve ono što se danas dešava na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti.

“Jedini krivac, iako ima malo krivice onih koji mu pomažu u tome, za sve što se dešava na KiM je Aljbin Kurti. To je čovek koji je smenio Đurića, iako je suprotno Briselskom sporazumu. Nikakva prava na to nije imao. Ostavio je ljude da brinu sami o svojoj sudbini i sve vreme je provocirao. I žao mi je što je deo Srba na te provokacije naseo. Aljbin Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Nijedan drugi čovek ne želi sukobe i rat, njegova jedina želja je da nas uvuče u rat sa NATO-om i to je jedino što radi ceo dan”, poručio je Vučić.

“Odluke ćemo donositi pažljivo i temeljno i sa tim odlukama izaći pred narod na KiM”

Predsednik je rekao da je danas zasedao i Savet za nacionalnu bezbenost i da će odluke donositi pažljivo i temeljno i sa ti odlukama izaći pred narod na KiM.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se formira ZSO, da na severu budu srpski policajci jer je to jedini način da Srbi ne budu protetarni i da ne bude više sukoba.

“Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost i da veruju u svoju državu. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir“, rekao je predsednik.

“Nikad nećemo priznati nezavisno Kosovo”

Vučić je poručio da je sve ovo odgovaralo Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju, te da će se tražiti razlog da optuže Srbiju dok ne priznamo Kosovo.

“Taj pritisak će se nastaviti. Moja najvažnija poruka onima koji misle da će izvršiti pritisak da se prizna Kosovo – to je ne samo mene, nego celokupan narod učvrstilo, i nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete da nas pobijete sve, nikada nakaradnu tvorenu koju ste pravili bombardovanjem Srbije i lažima. Spremni smo da razgovaramo uvek, ali na priznanje zaboravite”, poručio je predsednik.

“Najbolje rešenje bilo bi raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM”

Vučić je rekao da je međunarodna zajednica dala “kard blanš” za ubijanje kosovskih Srba posle ubistva albanskog policajca u Banjskoj i da niko od njih danas nije radio na deeskalaciji situacija na KiM.

“Pride ih snajperima jure i ubijaju, što nikada drugde nisu dozvolili na takav način. Da bi time ostavili sever Kosova i Srbe bez muških glava koje bi mogle da se suprostave teroru premijera prištinskih privremenih institucija Aljbinu Kurtiju. To je cela suština”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Vučić je rekao i da bi najbolje rešenje bilo raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM.

“Bilo bi mnogo bolje i lakše da nema kosovske policije na severu KiM, ali oni nisu hteli to da slušaju. Sada su oni, tobož, najvažniji faktor i to je neko namerno izveo”, poručio je Vučić.

“Dvojica stradalih iz Kosovske Mitrovice, izražavamo saučešće njihovim porodicama, kao i porodici ubijenog policajca”

Predsednik Vučić je rekao da se za dvojicu stradalih zna odakle su, da su iz Kosovske Mitrovice.

“Proveravamo još, da ne bude da su lažna imena i porodicama izražavamo saučešće, kao i porodici ubijenog policajca”, naveo je Vučić.

“Za sve to je Kurti kriv, Kurti i oni koji ga puštaju da to radi”, poručio je predsednik.

Na kraju konferencije, predsednik poručio da će konačna odluka biti doneta u narednim danima.

Comments

Pročitaj još