• Početna>
  • Vesti>

Subotić: Dan bez automobila u kampanji Evropske nedelje mobilnosti, poziv građanima Mitrovice da se sutra pridruže akciji

Foto: Facebook (Petar Subotić)

Tehnička škola “Mihailo Petrović Alas” i ove godine učestvuje u kampanji Evropska nedelja mobilnosti u okviru koje se sutra, 22. septembra, obeležava Dan bez automobila.

Tim povodom pozvali su sve gradjane koji mogu, da na posao dođu bez automobila.

Automobili koji koriste fosilna goriva zagadjuju naš životni prostor. Unapređenju kvaliteta životne sredine, bezbednosti saobraćaja i unapređenju održive urbane mobilnosti, ključ je ove kampanje”, rekao je dipl.ing saobraćaja, profesor Tehničke škole “Mihajlo Petrović Alas”, Petar Subotić.

On je pozvao sve građane da sutra prošetaju gradom bez svojih automobila kako bi svi zajedno doprineli podizanju svesti o očuvanju životne sredine i kvalitetu našeg okruženja.

“Učenici našeg grada će sa nastavnicima prošetati do crkve Svetog Dimitrija, a posle toga će se pridružiti krosu RTS-a”, dodao je Subotić.

Tema ovogodišnje kampanje Evropske nedelje mobilnosti je „Ušteda energije“ pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“ a usmerena je na mogućnosti uštede goriva i energije uopšte i to kroz motivaciju građana da koriste aktivne vidove kretanja, promocije obnovljivih vidova energije i što manje upotrebe automobila.

Osnivač i pokrovitelj Evropske nedelje mobilnosti, Evropska komisija, kampanju sprovodi od 2002. godine radi favorizovanja nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Comments

Pročitaj još