• Početna>
  • Vesti>

U porodilištima na KiM počinje obavezni skrining na SMA

Foto: TV Most

U porodilištima na KiM od danas počinje obavezni neonatalni skrining za rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije.

U porodilištu KBC Severna Mitrovica uveden obavezni neonatološki skrining na SMA je besplatan i radi se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

“Sama bolest spinalna mišićna atrofija je nešto što treba da se vrlo rano dijagnostikuje kako bi bilo uspeha i napretka”, kaže za TV Most Gordana Savić, načelnik Službe za promociju zdravlja u KBC Severna Mitrovica.

Dodaje da će se na sreću svih i populacije najmlađe lečenje sada raditi u našoj zemlji besplatno o trošku RFZO.

“Najvažnije kod SMA je da se dijagnostikuje na vreme, da se ne gube ti prvi meseci od rođenja deteta. Sav material za testiranje na SMA će se raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, znači Centar za humanu genetiku”, navodi Savić.

Uputila je ovom prilikom zahvalnost doktoru Milošu Brkušaninu koji im je pomogao da se i u porodilištu KBC Severna Mitrovica krene sa realizacijom neonatalnog skrininga.

“Što se pre dijagnostikuje SMA, pre pojave, pre prvih simptoma šanse su velike, ćelije nisu izumrle, postoji nada da se adekvatnom terapijom tom detetu poboljša kvalitet života, da se izleči i da raste i da se razvija kao i sva druga normalna deca”, kaže Savić.

Ističe da je neonatološki skrining uveden i u porodilištima u Gračanici i Pasjanu.

“Postoji način kako će se material distribuirati i postoje naravno pravila i tehnika kako sve to treba da se odradi. Mi imamo stručan kadar koji je i do sada radio metabolički skrining”, objašnjava Savić.

Navodi da će se u zavisnosti od broja novorođene dece materijal slati jednom ili dva puta nedeljno u Beograd, Biološkom fakultetu.

“Rezultatati se očekuju u roku od 10 do 15 dana. Sa Instituta za majku i dete, radeći metaboličke skrininge, dobili smo materijal, ti listići se mogu isto upotrebiti za izradu ovog skrininga na SMA”, rekla je Savić.

Comments

Pročitaj još