• Početna>
  • Vesti>

Predstavnice Kancelarije za KiM obišle dobitnike podsticajnih sredstava u Gračanici

Foto: RTV Gračanica

Predstavnice Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede Marija Vujović i Mirjana Blagojević, obišle su danas na centralnom Kosovu dobitnike podsticajnih sredstava, koje Kancelarija za KiM dodeljuje u cilju unapređenja prerađivačkih delatnosti i razvoja privrede i preduzetništva.

Auto prevoznik iz Gračanice Dušan Marinković dobio je kompresor i opremu za održavanje i popravku težih vozila.

„Meni to veoma znači kako bih mogao sam da održavam svoja vozila, što će mi dosta olakšati poslovanje. Svima je poznato da je u ovdašnjim uslovima dosta teško funkcionisati i organizovati posao, tako da će nam ovi aparati pomoći da lakše funkcionišemo. Planiramo da napravimo objekat gde ćemo da ih smestimo i da tu uposlimo dva do tri radnika“, kazao je Marinković.

Porodica Aleksić, koja se bavi stočarstvom, dobila je mešaonu stočne hrane kapaciteta 300kg.

„Mi se bavimo uzgojem svinja i mešaona koju smo dobili značiće nam mnogo, jer ćemo sami praviti koncetrat za stoku. Pored stočarstva, obrađujemo i sedam hektara zemlje tako da ćemo sada sami praviti hranu za stoku, dok smo ranije tu uslugu morali da plaćamo u drugim selima“, kazao je Miloš Aleksić iz Gračanice.

Sedmočlana porodica Dragana Jovanović, koja se bavi uzgojem svinja i kokošaka, dobila je mešaonu sa krunjačem koja će im znatno olakšati bavljenje ovog granom poljoprivrede.

„Za mene je ovaj vid pomoći veoma značajan i veoma sam zahvalan Kancelariji za Kosovo i Metohiju“, kazao je Dragan.

Predstavnice Kancelarije za Kosovo i Metohiju u prepodnevnim satima obišle su dobitnike podsticajnih sredstava u Obiliću, Gračanici, tokom dana obići će ih i u Lipljanu, a naredna dva dana boraviće u Gnjilanskom kraju.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju treću godinu za redom početkom godine upućuje javni poziv jedinicama lokalnih smouprava, koje na osnovu tog javnog poziva raspisuju konkurs, svaka jedinica lokalne samouprave za sebe pojedinačno. To su uglavnom dva konkursa: za razvoj privrede i preduzetništva i za razvoj prerađivačke industrije. Nakon toga svaka opština za sebe formira komisiju na nivou opština koja prati proces prijavljivanja. Pored toga imamo i osobe koje pomažu i sve one koji ne znaju vode kroz proces prijavljivanja“, istakla je Marija Vujović, predstavnica Kancelarije za KiM iz Sektora za razvoj privrede, poljoprivrede i ruralni razvoj.

Ona je dodala da su predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju konstantno na terenu i tako osluškuju potrebe ovdašnjeg stanovništva.

„Jako nam je bitno da ovdašnje stanovništvo bude zadovoljno i da na njihovim licima vidimo osmehe. Sve ostalo, što se papirologije tiče, mi obavljamo i moram da napomenem da nije ništa strašno i nije teško prijaviti se na konkurts i ostvariti te podsticaje“, kazala je Vujović.

Četrnaest ovdašnjih poljoprivrednika dobilo je podsticajna sredstava na osnovu konkursa koji je 2022.godine raspisala Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Privremenim organom opštine Priština.

Comments

Pročitaj još