• Početna>
  • Vesti>

Vučić i Brnabić: Imaćemo prevremene izbore; povećanje plata od septembra i penzija od oktobra

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti. Jasno je da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, na ulici se neće birati vlast i prelazne vlade neće biti, poručio je Vučić. Spremili smo mnogo mera, posebno uvećanje zarada u prosveti, rekao je Vučić. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je spremna da u svakom trenutku podnese ostavku na tu funkciju i da smatra da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se trudila da posao obavlja na najbolji mogući način.

“Ne mislim da je sve što smo uradili savršeno, neke odluke smo morali da donosimo brzo, ali mislim da su rezultati neupitni i jasni“, rekla je Brnabićeva.

Smatra da je E-uprava jedan od njenih najvećih legata.

Osvrnula se na tragedije koje su se dogodile početkom maja.

“Tragedije i monstruozni zločini 3. i 4. maja, u potpunosti su nas šokirali i zaista duboko promenili“, rekla je Brnabićeva i ponovo izrazila najdublje saučešće porodicama.

Navela je da su posle tragedija preduzete mere – razoružavanje, povećanje broja policajaca koji će se brinuti o školama, izmene Krivičnog zakona, formirana je Radna grupa za mentalno zdravlje i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Sutra ćemo doneti odluku da li će biti produžen rok za predaju oružja, do danas predat 62.801 komad oružja, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Računajte da imate moju ostavku na stolu. Izlaz iz krize su parlamentarni izbori do kraja godine, rekla je Brnabićeva govoreći o protestima i o odgovornosti na koju pre svega opozicija u Srbiji poziva sadašnju Vladu.

Vučić: Jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je će nastaviti da čeka neke ljude da razgovaraju.

“Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike među onima koji bi trebalo da imaju više odgovornisti, ako ne, idemo na izbore“, rekao je Vučić.

“Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje meseca“, istakao je Vučić.

“Spremni smo da se dogovaramo o datumu izbora”

Aleksandar Vučić kaže da Srpska napredna stranka neće želeti novi mandat ako Ana Brnabić podnese ostavku jer su zadovoljni radom premijerke.

“Ukoliko se to dogodi, kada istekne mesec dana, ostaju nam ustavni rokovi od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora. U skladu sa tim, spremni smo da se o datumu novih izbora i da li da budu sa još nekim izborima dogovaramo sa onima koji bi voleli da imaju neke gradske ili opštinske izbore, a nikako neke druge”, ističe Vučić.

Naglašava da su uvek spremni da se dogovaraju, ali da to neće biti pitanje nečije partijske volje, već pitanje razgovora svih političkih činilaca.

“Nikako neće biti mesto gde će manjina nadjačati većinu, ali će se i većina truditi da bude veoma poštena, ozbiljna i odgovorna i da da sve od sebe da napravi neku vrstu tehničkog dogovora sa predstavnicima manjine o tome na koji način i u kom trenutku da različiti izborni procesi budu održani”, kaže Vučić.

Naglašava da je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore i da je pitanje samo meseca kada će biti održani.

“Spremali smo mnogo mera, posebno uvećanje zarada u prosveti”

Spremali smo mnogo mera, istakao je Vučić, navodećo da će biti problema sa stopom rasta, delom zbog uvezenih delom zbog naših problema, ali da uspevamo da obezbedimo niži defoicit od predviđenog.

Najpre, navodi, doneta je odluka da se posebno uvećaju zarade u prosveti.

“Povećanje zarada u prosveti 16 odsto “

Spremali smo mnogo mera, istakao je Vučić, navodećo da će biti problema sa stopom rasta, delom zbog uvezenih delom zbog naših problema, ali da uspevamo da obezbedimo niži defoicit od predviđenog.

Najpre, navodi, doneta je odluka da se posebno uvećaju zarade u prosveti.

Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, a od 1. decembra ili 1. januara, još 10 odsto, što je kumulativno 16 odsto, naveo je Vučić.

Povećanje plata za medicinske sestre i tehničare – od 1. septembra 5,5 posto

Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, će od 1. septembra dobiti 5,5 posto povećanje plata i dodatnih 10 posto u decembru ili januaru, biće i za druge značajnih povećanja, najavio je Vučić.

“Povećanje penzija gotovo 21 odsto”

Vučić je najavio povećanje penzija od 1. oktobra od 5,5 odsto, a od 1. januara 14,5 odsto, što je kumultavno gotovo 21 odsto.

“Hleb će biti jeftiniji pet odsto”

Vučić je najavio da će hleb biti jeftiniji. Hleb “sava“ će sa 57 ići na 54 dinara, što je oko pet odsto niža cena.

Taj hleb će, kaže, već od petka biti jeftiniji za tri dinara.

“Inflacija se zaustavlja, pomalo pada. Molićemo MMF da nam omoguće da ne povećamo cenu struje na koju smo se obavezali“, dodao je Vučić.

Prvi put po 10.000 dinara za svako rođeno dete do 16. godine

Svi u javnom sektoru imaće značajno povećanje plata. Nnova mera biće prvi put da se izdvaja po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete do 16. godine, majke će primati taj nvac na račun, kaže predsednik Srbije.

Comments

Pročitaj još