• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Gorijem: Beograd ostaje posvećen dijalogu i miru, ali neće dozvoliti ugrožavanje života našeg naroda

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji Lukom Gorijem.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Petković je italijanskog ambasadora informisao o ugroženoj bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i poslednjim jednostranim potezima Aljbina Kurtija koji je nasilno i protivpravno doveo nelegitimne gradonačelnike i specijalne jedinice u srpske objekte na severu KiM, što je dovelo do novih tenzija i krize na terenu koja ne odgovara nikome sem vlastima u Prištini koja na taj način želi da izbegne obavezu formiranja ZSO na koju Srbi čekaju 3700 dana.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković je istakao da su svakodnevne pretnje Aljbina Kurtija i targetiranje ljudi ništa drugo nego nastavak terora i pritisaka na Srbe i u tom smislu podsetio na neosnovano hapšenje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića iako postoje neoborivi dokazi o njihovoj nevinosti, kao i na mučko ranjavanje Dragiše Galjka od strane Rosu specijalca, što je, kako je rekao, nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Petković je takođe, izrazio žaljenje i zbog povređenih vojnika Kfora, kojima je poželeo brz oporavak.

On je ukazao da će srpski narod istrajati u svojim legitimnim zahtevima da lažni gradonačelnici moraju da napuste objekte na severu KiM, kao i Kurtijevi specijalci, a da se Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste iz pritvora.

Petković je naveo i da ohrabruje to što su po prvi put zemlje Kvinte osudile ponašanje Aljbina Kurtija po pitanju nasilja na severu Kosova i Metohije i naglasio da se Kurti mora zaustaviti u nameri da izazove požar u pokrajini i celom regionu.

“Beograd će, i pored ozbiljnih opstrukcija i nasilnih akcija Prištine, nastaviti da radi na zalaganju za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali neće dozvoliti ugrožavanje života našeg naroda. Ostajemo opredeljeni dijalogu i razgovoru kao mehanizmu za rešavanje problema i stvaranje bezbednog okruženja za ostanak i opstanak srpskog naroda u pokrajini i učinićemo sve da sačuvamo svoj narod u pokrajini”,” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Comments

Pročitaj još