• Početna>
  • Vesti>

Ambasador Nemačke u Prištini: Hitno raditi na sprovođenju ciljeva deklaracije EU27

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode podržao je danas nastojanja specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i naveo da ”hitno treba raditi na sprovođenju ciljeva deklaracije EU27”.

On je na svom nalogu na Tviteru napisao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na sastanku sa francuskim ambasadorom na Kosovu Oliverom Geroom i zamenikom nemačkog ambasadora Matijasom Konradom izneo svoje viđenje dešavanja na severu KiM, kao i u okviru dijaloga.

”Premijer Kurti je izneo svoje viđenje aktuelnih dešavanja na severu/u dijalogu. (Francuski ambasador) Olivije Gero i moj zamenik su ponovili naš jasan stav u skladu sa nedavnim izjavama zemalja Kvinte. Hitno treba raditi na ciljevima deklaracije EU27. Puna podrška Miroslavu Lajčaku”, napisao je nemački ambasador.

Evropska unija je ranije pozvala Beograd i Prištinu da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je, u ime svih 27 članica EU, upozorio da je EU spremna da sprovede odlučne mere i istakao da neuspešna deeskalacija tenzija može da dovede do negativnih posledica.

On je, istovremeno, poručio da prevremene izbore u sve četiri opštine na severu KiM treba raspisati što je pre moguće, uz učešće Srba, i ukazao da hitno treba vratiti mir.

“Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti. Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO KFOR i misije EU EULEKS i njihovih mandata”, naveo je Borelj.

Comments

Pročitaj još