• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Kišinjevu sa liderima regiona o aktuelnim dešavanjima: Najvažnije je da sačuvamo mir

Foto: Instagram (buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u Kišinjevu. Predsednik se sastao sa evropskim i regionalnim zvaničnicima. Pred početak Samita Vučić je izjavio da se uvek zalagao za mir i stabilnost u celom regionu, kao i da garantuje da će Srbija učiniti sve da dođe do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji.

Vučić je dodao da bi najsnažniji korak koji bi doveo do deeskalacije bio povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima na koje je izašlo tri odsto birača.

On se u Kišinjevu, tokom Samita Evropske političke zajednice, sastao sa srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, predsednikom Vlade Severe Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Tema razgovora bila su aktuelna dešavanja i dalji koraci koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju.

“Mi u regionu najbolje znamo koliko je bitno da zajednički uložimo svaki napor kako bismo sačuvali teško stečeni mir i stabilnost. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima i daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju, sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih”, napisao je Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav“.

 Aleksandar Vučić sastao se u Kišinjevu, tokom Samita Evropske političke zajednice, sa predsednikom Vlade Velikog vojvodstva Luksemburga Gzavijeom Betelom, sa kojim je razgovarao o situaciji na KiM.

“Zahvalio sam premijeru Betelu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na EU putu. Razgovarali smo o situaciji na KiM i saglasili se da što pre treba naći rešenje za aktuelnu krizu u cilju očuvanja mira i stabilnosti”, napisao je.

Sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, sa kojim je razgovarao o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i o perspektivama za jačanje saradnje između dve zemlje.

“Dobar susret sa predsednikom Jakovom Milatovićem, tokom kojeg smo razmenili mišljenja o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ali i o perspektivama za jačanje saradnje između naše dve zemlje”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas ranije, uoči Samita Evropske političke zajednice u Mimi zamku kod Kišinjeva, da će Srbija pokušati da sačuva mir i stabilnost i dati sve da se situacija na Kosovu deeskalira.

Vučić je po dolasku na Samit rekao da sastanci sa francuskim predsednikom i nemačkim kancelarom Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom neće biti laki, ali da su važni.

Na pitanje da li će se sastati sa nekim od kosovskih zvaničnika, Vučić je rekao da ne zna ko je tu sa Kosova, a malo pre njega na Samit je došla kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Uvek sam bio lider koji teži miru i činimo mnogo da očuvamo mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić novinarima u Mimi zamku kod Kišinjeva.

On je naveo da će na sastancima sa Šolcom i Makronom i drugim liderima pokušati da stvari vrate u normalu i da se situacija na Kosovu deeskalira.

Comments

Pročitaj još