• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Bez razgovora sa Prištinom u Kišinjevu, sve jasnije ko je odgovoran za nasilje na KiM

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon niza sastanaka sa evropskim liderima na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM.

Aleksandar Vučić je izjavio, nakon niza sastanaka sa evropskim liderima na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, da je jedna od glavnih tema, uz Ukrajinu, bilo rešavanje problema KiM, kao i da prištinska delegacija nije želela da razgovara i da je Beograd uvek raspoložen za razgovore.

“Osmani je govorila, govorio sam i ja, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom i što mislim da nije naišlo na odobravanje bilo koga, mi uvek želimo razgovore i nemam problem da razgovaramo, ali je čini mi se sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM”, rekao je Vučić.

Rekao je da nije uvek optimističan, jer vrlo pažljivo tumači stavove velikih sila i drugih u Evropi, ali da misli da sada stvari postaju očiglednije i jasnije i za one ljude koji u suštinskim pitanjima nisu uvek saglasni sa nama.

“Potrebno smiriti situaciju, razgovarati i izbegavati provokacije”

Predsednik je rekao da je današnji sastanak evropskih lidera u Kišinjevu važan ne samo zbog situacije na severu KiM, već i mnogih drugih razloga, poput privlačenja stranih investicija.

”Važno je i zbog napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji i makar pokušaju da se reše otvoreni izazovi sa Prištinom. Sastanci sa evropskim liderima će nam u tome pomoći,” rekao je Vučić.

Dodao je da je potrebno smiriti situaciju, razgovarati i izbegavati provokacije u budućnosti, kada je reč o situaciji na severu KiM.

”Potrebna nam je otvorena diskusija, treba nam bona fide pristup. Verujem da možemo zadržati mir u regionu, ne samo zato što je to važno za nas, već i za druge”, rekao je predsednik.

“Korektan razgovor sa Zelenskim, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije”
Vučić je podsetio da je Srbija odluku o sankcijama protiv Rusije donela u martu prošle godine, kao i da takvu odluku ne može da promeni jedan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

“Imali smo kratak, korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije preko svog rukovodstva. Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine i dali svoju poziciju. Nikada ne možete jednim razgovorom da menjate bilo čiju poziciju”, rekao je Vučić.

Istakao je da Ukrajina nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i da poštuje teritorijalni integritet Srbije, “baš kao što i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine”.

Vučić je poručio da Srbija ima svoju politiku, da je samostalna i nezavisna zemlja koja poštuje Ukrajinu.

“Zašto bih se nekome pravdao, zbog toga što vodimo svoju politiku, u interesu svoje zemlje? Nastavićemo da vodimo politiku u interesu svoje zemlje”, rekao je predsednik.

Comments

Pročitaj još