• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorima Nemačke i Francuske: Srbi odlučni da brane svoje pravo na opstanak

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke Anke Konrad i ambasadaorom Republike Francuske Pjerom Košarom, saopšteno je iz Kancelarije.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je sagovornike upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, s posebnim osvrtom na, kako stoji “jučerašnje događaje čiji je glavni vinovnik Aljbin Kurti hteo da zapali, ne samo sever Kosova i Metohije, već čitav region uvuče u sukob”.

Petković je naglasio da je sve što se dešavalo juče i proteklog vikenda direktna posledica niza jednostranih poteza Prištine na koje Beograd konstantno upozorava.

“Direktor Kancelarije za KiM je sagovornike upoznao sa detaljnom hronologijom jučerašnjih događaja i istakao da je sve to moglo biti sprečeno da je Kfor ispunio svoj mandat i u petak sprečio nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, kao i pripadnike specijalne policije da zauzmu srpske objekte na severu. Lažni gradonačelnici moraju da napuste te objekte, jer tu nemaju šta da rade, kao što Kurtijevi specijalci nemaju šta da traže na severu KiM, naglasio je Petković” navedeno je u tekstu.

U saopštenju se na kraju spominje da je Petković istakao odlučnost Srba da brane svoje pravo na ostanak i opstanak na KiM i “Beograd će zajedno sa njima nastaviti da se zalaže za očuvanje trajnog mira i stabilnosti u pokrajini i regionu, od čega su nas jučerašnji događaji, izazvani jednostranim potezima Prištine i nasiljem nad srpskim stanovništvom, ozbljno udaljili”.

Comments

Pročitaj još