• Početna>
  • Vesti>

U Zvečanu situacija eskalirala; povređenih ima na obe strane; trenutno je mirno

Foto: Radio Mitrovica sever

Nakon nereda koji su izbili danas u Zvečanu a u kojima su učestvovali učesnici protesta i vojnici Kfora, u ovoj opštini na severu Kosova, trenutno je mirno. Na više lokacija u Zvečanu stacionirana je Kosovska policija, a ispred opštinske zgrade i sada je raspoređen kordon Kfora.

U Zvećanu negde oko 16 i 45h, situacija je eskalirala. Došlo je do sukoba građana i vojnika Kfora. Prema rečima diektora KBC-a Kosovska MItrovica dr Zlatana Eleka, prijemnom hirurškom odeljenju za pomoć su se obratila 53 lica. Jedan povređeni koji je zadobio rane bojevom municijom je kritično i nalazi se u operacionoj sali. Među povređenima je i Dragiša Milović. Njegovo stanje je stabilno.

I među Kforovim vojnicima ima povređenih, ali još se ne zna sa sigurnošću o kom broju povređenih se radi i koliko su ozbiljno ranjeni.Od početka nereda, Kosovsku Mirovicu i Zvečan nadleću helikopteri.

U Crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu moleban je služio vladika raško – prizrenski Teodosije. Nakon službe, on je razgovarao sa okupljenim vernicima.

Prema poslednjem izveštaju, situacija se primirila, nakon što su se okupljeni povukli do Taksi stanice.

Protesti su počeli rano jutros, nešto pre 8h. Nakon više sati pregovaranja u kojima je između predstavnika Srba i kosovske policije, posredovao Kfor, nije postignut dogovor.

Uprkos insistiranju Kfora da se okupljeni povuku kako bi oslobodili put vozilima specijalne jedinice Kosovske policije, u kojima su od ranih jutarnjih sati policajci, a kako bi oni mogli da priđu zgradi opštine i uđu u nju, okupljeni to nisu prihvatili i ostali su pri zahtevu da se te jedinice u potpunosti uklone iz opštinske zgrade, i oko nje.

Nakon toga, Kfor je krenuo u razbijanje okupljene mase. Bačena je ogromna količina suzavca i veliki broj šok bombi.

Tokom poslednjeg obraćanja okupljenima, Dragiša Milović bivši gradonačelnik Zvečana još jednom je obavestio građane da je zahtev kosovske policije da se omogući policajima u vozilima da se kako je rekao “dislociraju”. Okupljeni su to odbili.

Milović je upozorio da šta god da se u nastavku dana bude dešavalo, okupljeni moraju da ostanu mirni i da kako je ponovio “ne sme nijedan kamen da poleti”.

“Oni će izaći, oni koji su u opštinskoj zgradi. Mi smo rekli da ćemo preneti taj zahtev i evo, čuli smo vaš odgovor” rekao je Milović.

On je zamolio okupljene da ostanu mirni.

“Ono što iza toga sledi, budemo svi složni. I ono što je najvažnije, samo da znate, ono što je naše najjače oružje bilo do sada, mora da bude i nadalje. Sada imamo ispred i iza nas američki Kfor. Vi znate, da po Rezoluciji 1244 koju mi poštujemo, vojnici Kfora su za nas lica sa kojima sarađujemo, lica sa kojima ćemo sarađivati po pitanju bezbednosti svih nas. Ukoliko neko krene da kako kažu “oslobađaju ove taoce”, molim vas, mirno dostojanstveno, da nijedan kamen nijedna flaša se ne pokrene, nego da sednemo mirno, kako smo i pričali” poručio je Milović.

Predstavnici američkog Kfora, kako je građanima preneo bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović, ponovo su zatražili od okupljenih da dopuste prolazak ka zgradi opštine tri policijska vozila u kojima su policajci još od jutros. Građani to odbijaju, i zahtevaju da ta vozila i policajci odu u potpunosti, a ne da uđu u opštinsku zgradu. Takođe, građani su odbili i ponudu Kfora, da se jedno vozilo specijalne policije povuče, a da ga zameni jedno vozilo Kfora.

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović prethodno je preneo okupljenim građanima da su potpredsednik Srpske liste Igor Simić i on razgovarali sa američkim predstavnikom Kfora, da je razgovor bio korektan i da su naišli na razumevanje. Od njega su zatražili da se specijalne jedinice povuku, a da obezbeđivanje opštinske zgrade preuzme Kfor.

“On ima razumevanja za situaciju u kojoj se svi nalazimo. Naš zahtev je bio da se specijalne jedinice povuku iz opštinske zgrade, da napuste zgradu a da obezbeđenje preuzme Kfor. On sada razgovara sa glavnokomandujućim Kfora u vezi našeg zahteva. Nismo razgovarali, da kažem oko možda nebitnih, malih nevažnih stvari oko vozila, smatramo da je srž našeg nezadovoljstva ulazak specijalnih jedinica, a videli smo da gore ima i snajperista, da napuste opštinsku zgradu. Čekamo odgovor, da vidimo šta će da nam kaže pukovnik američkog Kfora” rekao je Milović okupljenim građanima.

U ulici Kralja Milutina u Zvečanu, nedaleko od zgrade Opštine Zvečan, od jutros je prisutan Kfor pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Najpre su tu bili poljski, a potom su ih smenili mađarski vojnici. Tu su i jedinice specijalne Kosovske policije. Okupljen je veliki broj građana, a sa njima su i predstavnici Srpske liste.

Građani su se okupili kako bi izrazili protest i neslaganje sa kako kažu nasilnom politikom Prištine.

Tokom celog prepodneva traju pregovori Srpske liste i kosovskih policajaca u kojima posreduje Kfor. Zahtev kosovskih policajaca je bio da građani propuste dva vozila policije, što su građani odbili. Međutim, pristali su da naprave prolaz jednom vozilu Kfora.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da Srbi imaju dva zahteva i da su sa njima upoznali i predstavnike Kfora, ali i da su oni upućeni ambasadama i svim relevantnim faktorima u Prištini.

“Naši zahtevi su sledeći, imamo ih dva: Da nelegalni, nelegitimni “šerifi” – kako sami sebe nazivaju novi gradonačelnici, odu svojim kućama pa neka šefuju tamo svojoj rodbini, ženama, deci i da sve specijalne jedinice koje se nalaze u zgradi opštine i oko nje, da se povuku na njug sa sve oklopnim vozilima jer ovo nije policijska stanica, ovo je narodna Opština, gradska Opština koja treba da služi narodu a ne da policijske snage sa dugim cevima, štite nekog ko je izabran sa 50, možda i manje glasova” rekao je Rakić.

Rakić je prethodno, u razgovoru sa predstavnicima Kfora, rekao da su se Srbi okupili u miru, da nemaju nameru nikoga da napadaju, ali da imaju dva osnovna zahteva.

“Taj gradonačelnik neki kako on sam sebe naziva i koga niko nije izabrao, mora da ide kući. Policija – mora da ide kući. Nemamo mi ništa protiv vas. Vi imate naređenje, ali ovo je opštinska zgrada – zgrada naroda koji živi ovde” poručio je Rakić.

Predstavnici Kfora su sa druge strane naglasili da su oni tu kako bi očuvali javni red i mir.

Pored Rakića, tu je i potpredsednik Srpske Liste Igor Simić koji je poručio da će građani ostati okupljeni do ispunjenja zahteva.

“Svoji smo na svome. Oni su nepozvani došli ovde kod gradske Opštine, koja je pružala usluge svim građanima i Srbima i Albancima i svima ostalima. Napravili su ovde nekakvu vojnu bazu, doveli teško naoružane ljude sa snajperima, dugim cevima neposredno pored osnovne škole, pored naše dece. Kao što znate, deca nisu danas u školama, nisu u vrtićima, sav narod je ovde. Ne odlazimo odavde dok se oni ne povuku” poručio je Simić.

Dodao je da od Kfora očekuju da ostanu neutralni, da ne pružaju zaštitu “ilegalnim parapolicijskim jedinicama koje se nalaze ilegalno u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije” i da sačuvaju mir.

“Mi smo zainteresovani za mir. Ovaj narod je ovde došao da zaštiti mir, da zaštiti svoje porodice i u tom smislu učinićemo sve da sačuvamo mir. Ali oni moraj da stave pod kontrolu one , podsetiću vas, koji su u naše ljude pucali sa leđa, oni koji svakodnevno, mesecima unazad maltretiraju Srbe na KiM, posebno na severu. U tom smislu, očekujemo da Kfor ispuni svoj mandat i obezbedi slobodno kretanje, slobodan pristup opštini, građanima, da mogu normalno da ostvaruju svoja prava a oni koji sebe nazivaju “šerifima” da kažemo da je to relikt Divljeg zapada, a ovo nije Divlji zapad. Mi ovde imamo svoje institucije koje pružaju usluge svim građanima i u tom smislu pozivamo Kfor da otprati nepozvane goste na jug i omogući da građani ostvaruju svoja prava u ovoj srpskoj opštini, da radnici mogu normalno da rade i da se situacija vrati na stanje kakvo je bilo pre petka, kada su nasilno ušli u ovu zgradu” rekao je Simić.

Razgovorima predstavnika Srpske liste i Kfora, prethodio je manji incident. Naime, građani su probali da priđu opštinskoj zgradi, kada je Kosovska policija upotrebila sprej. Građani su se potom udaljili. Iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova tim povodom je izdato saopštenje u kome se građani nazivaju demonstrantima i ujedno se optužuju da su “pokazali nasilje” i koristili suzavac.

Prema izveštaju našeg reportera, suzavca nije bilo, ali policija jeste koristila sprej kako bi rasterala građane koji su se približili kordonu Kosovske policije.

Doskorašnji gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je jutros da se narod okupio sa zahtevom da se povuku duge cevi.

“Da se povuku duge cevi i ovi transporteri kako bi naša deca mogla da idu u škole, da uče jer oni imaju to pravo – da uče, da imaju miran san, a da se radnicima koji od 90. godine rade u toj zgradi, omogući pravo na rad. Takođe poručujemo da se ne može silom, dugim cevima, u zgradi koja je napravljena pre 60 godina, koju su gradili naši očevi i dede i u kojoj građani naše opštine rade preko 40 godina, da im se ospori pravo na rad” poručio je Milović.

Pozvao je predstavnike međunarodnih misija – Kfor, Euleks, Unmik, da zaštite narod.

Milović je pozvao okupljeni narod da svoje neslaganje iskaže mirnim putem.

“Ovo su mirni protesti. Ne sme nijedan kamen, nijedan kamičak da poleti ka ovim specijalcima. Oni rade svoj posao, a neko drugi ih je poslao i zato se iskreno nadam da će pre svega, predstavnici međunarodne zajednice koji su tu po Rezoluciji 1244, deeskalirati ovu situaciju i zaštititi narod” poručio je Milović.

Pored čelnika Srpske liste, sa okupljenim narodom, tu su i predstavnici opozicionih stranaka.

U međuvremenu, u Prištini je održan sastanak američkog ambasadora Džefrija Hovenijera sastao sa gradonačelnicima Zubinog Potoka Izmirom Zećirijem i Zvečana Iljirom Pecijem u kancelariji EU u Prištini.

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci rekao je da će nakon sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom otići u svoju kancelariju u opštini Zvečan gde je bio i u petak, prenosi Kljan Kosova.

Zećiri je uoči sastanka sa američkim ambasadorom rekao da će nakon tih razgovora odlučiti da li će da ide na posao u opštinsku kancelariju ili ne. 

Nakon tog sastanka ambasador SAD se uputio na sastanak sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, prenose prištinski mediji.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, obojica iz Pokreta Samoopredeljenje, nisu prisustvovali sastanku koji je sazvao Hovenijer. 

I misija Kfora se oglasila objavom na Fejsbuku u kojoj poziva sve strane da se uzdrže od pustupaka koji bi mogli dodatno da podignu tenzije i dovedu do eskalacije.

Inače, više vozila Kfora, od jutros je stacionirano u blizini glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici i u naselju Bošnjačka mahala.

U Leposaviću, ispred zgrade tamošnje lokalne samouprave, Kfor je ovog jutra razvukao bodljikavu žicu. Tokom celog dana, u ovoj opštini je mirno.

Zoran Todić, predstavnik Srpske liste i doskorašnji gradonačelnik Leposavića,  je sa okupljenim narodom ispred zgrade opštine u Leposaviću i razgovara sa pripadnicima KFOR-a, javlja Televizija Most.

“Ovi ljudi koji stoje ovde su zaposleni u toj ustanovi. Ova ustanova ovde i svi zaposleni, to je servis građana”, rekao je Todić.

Foto: TV Most

On je potom naveo da ni deca od danas ne idu u škole.

“Ovde je život stao. Deca nam danas ne idu u škole i predškolske ustanove”, istakao je Todić.

Na konstataciju pripadnika KFOR-a da mu je žao zbog svega, Todić je upitao: ” Šta ste uradili da sprečite da do ovoga ne dođe?”.

Zaposleni u Privremenom organu Opštine Zubin Potok pokušali su ovog jutra da uđu na svoja radna mesta ali ih je u tome sprečila Kosovska policija, kazao je lider GI “Za Zubin Potok” Milija Biševac za Radio Kontakt Plus.

Biševac je rekao da je okupljen veliki broj ljudi i da je trenutno mirno, kao i da zaposleni u Privremenom opštinskom organu razgovaraju sa policijskim službenicima.

Dodao je da je na terenu prisutan i KFOR.

Televizija Most je prenela izjavu doskorašnjeg gradonačelnika Srđana Vulovića, koje je rekao da su radnici jutros došli na posao, ali da im pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije nisu dozvolili da uđu u zgradu.

“Izneli smo im dva zahteva: prvi je da napuste zgradu da bi mi mogli da uđemo na svoja radna mesta, a drugi da se ROSU jedinice povuku sa teritorije opštine Zubin Potok”, rekao je Vulović za TV Most.

“U Čabri, njegovom matičnom selu, gde žive samo Albanci dobio je 196 glasova. Neverovatno je da čovek koji je dobio glasove samo svoje populacije dođe da upravlja u opštini u kojoj živi desetak hiljada Srba”, ističe Vulović.

Nakon procene bezbednosne situacije, Školska uprava u Kosovskoj Mitrovici, donela je odluku da danas nastava u svim školama bude obustavljena. Đaci neće sedati u školske klupe, sve dok se specijalne jedinice kosovske policije, ne povuku sa gradskih ulica.

Bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije pogoršana je nakon što su kosovske vlasti odlučile da nasilno upadnu u zgrade tri lokalne samouprave – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, prošlog petka.

Novo opštinsko rukovodstvo, ušlo je tada u zgrade Privremenih organa ovih opština uz pomoć jakih snaga kosovske specijalne policije, uz upotrebu suzavca i šok bombi.

Međunarodni predstavnici u više navrata su reagovali na ovakvo ponašanje kosovskih vlasti, a za danas u 9h, kako piše prištinski Kallxo, najavljen je sastanak američkog ambasadora Džefrija Hovenijera sa novim opštinskim rukovodstvima sa severa Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još