• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: Niko ne može da upravlja sa jedan ili dva odsto glasova

Foto Tanjug

Specijalni izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je danas vlasti u Prištini da povuku specijalne policijske jedinice sa severa i sednu za pregovarački sto.

Viola fon Kramon je zabrinuta zbog trenutne situacije na severu Kosova.

„Vi znate da sam snažan podržavalac nezavisnosti Kosova, podržavam i suverenitet i integritet Kosova na čitavoj njegovoj teritoriji. Ipak, juče sam posetila sever i iskreno sam veoma zabrinuta, ne samo ja. Situacija je veoma teška i napeta, puno je policijskih jedinica, blindiranih vozila na severu.

Gradonačelnici su izabrani legalno, de jure, međutim to ne znači da oni imaju legitimnu moć da ulaze u ove objekte i to čine nasilno. Niko ne može da upravlja sa jedan ili dva odsto glasova“, kazala je ona.

Dodala je da su i zemlje Kvinte i EU takođe zabrinute zbog stanja na terenu.

„Čini se da Vlada Kosova puno rizikuje ovim manevirma na severu i smatramo da bi trebalo da se zapitaju da li je to dobro upravljanje, govorim o vladavini prava i impementaciji zakona, da li je ovo oblik dobrog upravljanja kome težimo. Mislim da moramo imati više mera za izgradnju poverenja, sesti i razumeti te ljude, nisu svi oni kriminalci, nisu svi oni beogradske lutke. Dijalog unutar Kosova je jedini način za izlazak iz ovog stanja i to je razlog zašto pozivam kosovske vlasti da razmisle o preduzimanju mera za izgradnju poverenja kao što je povlačenje specijalnih jedinica, da sednu za sto i razgovaraju. Sve strane treba da se uključe u dijalog“, kazala specijalna izvestiteljka EP za Kosovo.

Fon Kramon je sumirala utiske svoje jučerašnje posete severu Kosova.

„Ulazite u civilnu zonu u gradu gde se nalazi zgrada opštine i vidite pet naoružanih ljudi i dve-tri jedinice specijalne policije, da su teško naoružani automatima, palicama i drugim naoružanjem, a ne vidite jasnu pretnju. Vidite da vrše smenu, bivaju tu 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Nije to njihova želja, vidite da se ne osećaju komotno, ali to je njihova dužnost i naravno da su tu. Kao političarka već duže vreme, ja sam se zapitala: „Kojeg li đavola vi tražite?“ Nije vaša odluka, to mi je poznato, međutim da li zaista smatrate da je to potrebno? To je legitimno pitanje, ali mi taj gospodin nije mogao dati odgovor“, rekla je ona.

„Nisu svi kriminalci“

U razgovoru sa građanima na severu Kosova, Viola fon Kramon je navela, da je stekla utisak da oni osećaju da se etiketiraju kao kriminalci.

„Znamo da postoje kriminalne strukture u nekim od komunalnih adiministracija i iste treba etiketirati, u to nema nikakvih sumnji. Međutim, obične građane ne bi trebalo etiketirati kao kriminalce i mislim da je to veoma izazovno“, navela je i dodala da „osuđuje bojkot Srba i srpskih kandidata na aprilskim izborima“.

Na pitanje kako se oseća nakon napada poslanika Samoopredeljenja zbog njenih izjava datih u Severnoj Mitrovici, te glasina da bi trebalo da bude proglašena nepoželjnom osobom (persona non grata), Kramonova je odgovorila:

„Ne bi trebalo da budem napadnuta, treba otići u Mitrovicu, Zvečan i Leposavić i videti u čemu je problem, a ne da mene napadaju“, kazala je.

Najviše pitanja medija bilo je upravo u vezi onoga što je Fon Kramon rekla pripadnicima specijalnih jedinica Kosovske policije. Novinare je interesovalo zašto to pitanje nije uputila i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju sa kojim se takođe sastala.

„Bila sam ranije u premijerovoj kancelariji. Realnost na terenu je nešto što ranije nisam videla. Imala sam nekoliko susreta i ovog jutra i adresirala sam i ovo pitanje. Jasno je da odluke treba da donose oni koji su ovde na vlasti i oni treba da budu odgovorni. Policajci na terenu rade svoj posao, ne držim ih odgovornim, držim odgovornom prištinsku vladu“, kazala je specijalna izvestiteljka.

Fon Kramon nije želela da govori o detaljima sastanka sa premijerom Kurtijem, osim što je navela da je on „bio dobar i plodotvoran“. Dodala je da je na kosovskoj vladi da donosi odluke, a da je ona „samo iznela svoju zabrinutost“.

„Nastavljam da budem veliki podržavalac Kosova, bez obzira na to šta se ovde događa. Mi ćemo vas dovesti u Savet Evrope (SE), nadam se da će i ostali članovi SE to tako videti, jer oni treba da odlučuju i da se slože. U svemu što izbija na površinu, šta god se dešava na Kosovu, imate našu podršku, ali takođe morate videti stvari koje su u vašim rukama i način da to uradite mudro i pametno i deeskalirate situaciju kad god je to moguće“, rekla je ona.

„Ukoliko ste napadnuti, treba da se branite“, ocenila je Fon Kramon, ali je napomenula i da ne dovodi u pitanje to da je jedan gradonačelnik izabran malom većinom, a da treba da se štiti i brani pred njegovim građanima.

„Nasilan način pristupa objektima, da li je to mudro rešenje?“ upitala je i dodala:

„Verujem da ima pojedinaca koji nisu na miran način protestovali. Da li se to moglo sprečiti, nisu oni krimilalci, potpuno sam svesna, ali treba naći pametno rešenje od sada, pa sve do jednog trenutka u budućnosti, kada se budu održali naredni izbori“, saopštila je Fon Kramonova.

Na pitanje da li su gradonačelnici na severu legitimni, imajući u vidu malu izlasnost, Fon Kramon je odgovorila da ni situacija koja vodila do bojkota izbora takođe nije bila prihvatljiva.

Ona je rekla da je jedino moguće dijalogom i na konstruktivan način rešiti situaciju na severu KiM i dodala da vlada u Prištini mnogo rizikuje svojim potezima.

Ona je rekla da je ranije planirala posetu Kosovu radi predstavljanja Izveštaja Evropskog parlamenta o Kosovu.

Fon Kramon je čestitala Kosovu na liberalizaciji viza, kao i vladi u Prištini na trudu koji je uložila u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Comments

Pročitaj još