• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Suspendovati dijalog sa Prištinom dok se Specijalne jedinice KP i novi opštinski organi ne povuku sa severa Kosova

Foto: Radio Mitrovica sever

Srpska lista je na vandrednoj konferenciji za novinare održanoj danas u sedištu ove stranke u Severnoj Mitrovici iznela zahteve političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije i srpskog naroda, a to je suspendovanje dijaloga sa Prištinom.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da srpski narod sa Kosova i Metohije kao i politički predstavnici, traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da suspenduje dijalog sa Prištinom, dok se Specijalne jedinice Kosovske policije ne povuku sa severa Kosova, i dok se novoizabarani opštinski organi ne povuku iz opštinskih zgrada.

„Politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu, zahtev, apel, svom predsedniku Aleksandru Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu, da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom. Smatramo da je svaki dalji razgovor sa Prištinom, u postojećim okolnostima, ne samo nelogičan već i kontraproduktivan. Drugim rečima, nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora, bi mu poslao poruku da je njegovo nasilje sasvim isplativo, jer u svakoj mogućoj prilici omogućava da konsoliduje postignute rezultate svog protivpravnog delovanja, uz manje ili veće neprijatnosti. Iz te perspektive, posebno molimo državno rukovodstvo, da odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dijalogu bude ukinuta tek pošto Priština, pod jedan, povuče sve Specijalne jedinice Kosovske policije sa severa Kosova, i pod dva, da povuče sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na severu Kosova i Metohije“ istakao je Rakić.

Kako je predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo, u celokupnim okolnostima, srpski narod smatra da je međunarodni faktor sve vreme indirektno doprinosio tragičnoj eskalaciji prištinskog nasilja i Kurtijevim terorom.

„Međunarodni faktor je obe strane pozivao na uzdržanost, apelovao da se strane uzdrže od eskalatornih poteza, i to je činio sve do juče, kada je napokon osudio Kurtijevo ničim izazvano nasilje. Nažalost, samo su osudili“ rekao je on.

Iako je srpski narod ohrabren tim minimalnim konstantovanjem realne odgovornosti Prištine za destabilizaciju i ugrožavanje bezbednosti i elementarnih prava Srba, činjenica je da je i ovoga puta izostao jasan zahtev da Kurti poništi sve protivpravne odluke i posledice koje su iz njih proistekle, dodao je on.

„Drugim rečima, Kurtiju se uprkos osudi i dalje priznaju rezultati delovanja, usled čega srpski narod više ne vidi svrhu da učestvuje u procesima koji se zloupotrebljavaju za njegovo obespravljivanje i ugrožavanje njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji“ ističe Rakić.

On se pre početka konferencije zahvalio svim građanima, koji su kako je rekao, dostojanstveno i mirno pokazali kako se čuva i kako treba da se brani ono što je naše.

“Tokom jučerašnjeg dana smo bili zaprepašćeni i kontaktirali smo sve moguće ambasade, sve predstavnike Evropske unije u Prištini, čak je i predsednik Vučić zvao Lajčaka, ali osim osude, mi ništa drugo nismo videli. Nažalost, pokušavao sam da verujem da postoji neko bolje sutra, pokušavao sam da verujem da je moguće ono što je dogovoreno ispoštovati na terenu, ali juče sam se uverio da je sve to laž, i od juče ne verujemo više nikome” rekao je Rakić.

Na pitanje novinara, zašto se predstavnici Srpske liste nisu vratili tokom jučerašnjeg dana, kao i zašto nisu bili sa svojim narodom tokom incidenata, Rakić je rekao da su ostali jer su verovali obećanju KFOR-a.

“Par autobusa je krenulo odmah da se vrati. Nismo se vratili, jer je to bio naš doprinos međunarodnoj zajednici a i svima, da smo došli da podržimo politiku mira. Zato smo ostali tamo, jer smo verovali da će predstavnici KFOR-a, kao što su nam obećali, da se postave između specijalnih jedinica ROSU i da neće dozvoliti nasilan upad. Nažalost, to se nije desilo. Ovom prilikom želim da poručim svima, više ne idemo odavde, ostajemo ovde, ne idemo više na skupove niti mira niti nemira. Juče smo pokazali naše jedinstvo, juče smo pokazali da podržavamo politiku koju vodi predsednik Aleksandar Vučić ali takođe očekujemo i od predsednika da on podrži nas, jer mi odavde ne idemo nigde“ rekao je Rakić.

Comments

Pročitaj još