• Početna>
  • Vesti>

Blinken: Današnja akcija nepotrebna i imaće posledice po bilaterlane odnose SAD sa Kosovom

Foto: Associated Press

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada Kosova kako bi ušla u opštinske zgrade na severu silom.

“Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i imaće posledice po bilateralne odnose SAD sa Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovisati konflikt”, naveo je Blinken.

On se oglasio i na Tviteru, gde je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.

“Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU” naveo je Blinken na svom Tviter nalogu.

Comments

Pročitaj još