• Početna>
  • Vesti>

U Prištini počinje peto izdanje „Media Fellowship“ programa Misije OEBS-a na Kosovu za mlade novinare

Foto: OEBS

Misija OEBS-a na Kosovu predstavila je danas svoje peto izdanje „Media Fellowship“ programa, godišnju inicijativu koja nastoji da razvije veštine mladih novinara i novinarki i uspostavi mrežu kolega i koleginica novinara iz različitih zajednica, saopšteno je iz ove misije.

Kako se navodi, osam novinara i novinarki sa celog Kosova posetiće lokalna novinarska udruženja, javne emitere, savete za štampu i istraživačke medijske kuće u Prištini i Beogradu. Oni će iz prve ruke naučiti o profesionalnim standardima izveštavanja, novinarskim standardima, kvalitativnom izveštavanju, medijskoj i informacionoj pismenosti i poštovanju etičkih kodeksa.

„Program „Media Fellowship“ Misije OEBS-a okuplja mlade novinare i novinarke iz različitih zajednica, pružajući im priliku da se povežu sa uglednim novinarima i stručnjacima, i pomaže im da napreduju u medijskom okruženju koje se brzo menja“, rekao je ambasador Majkl Davenport, šef OEBS-a Misija na Kosovu.

„Dok budu stvarali sopstvene profesionalne puteve, ovi mladi novinari će oblikovati budući javni diskurs, i nadam se da će zagovarati slobodu štampe i pristup pouzdanim informacijama“, dodao je on.

Pokrenut 2017. godine, sa dvogodišnjom pauzom tokom pandemije, „Media Fellowship“ program neguje talenat lokalnih novinara, istovremeno promovišući rodnu ravnopravnost. Nastavlja da služi kao prilika za jačanje odnosa među zajednicama između novinara iz različitih zajednica i njihovog uvida u to kako mediji funkcionišu u regionu.

Do danas, 38 novinara i novinarki iz različitih zajednica na Kosovu učestvovalo je u programu i pridružilo se alumnijima programa „Media Fellowship“.

Novinari izabrani za ovogodišnji program „Media Fellowship“ su Škodrane Dakaj iz BIRN-a; Unitet Beriša iz T7; Vljera Šabani iz Kallxo.com; Zoran Savić iz KOSSEV-a; Dušica Stanković iz Kontakt Plus Radija; Uroš Nikolić iz RTV Mir; Donjeta Zećiraj iz Telegrafi.com; i Armand Hoti iz ATV-a.

„Želela sam da budem deo programa „Media Fellowship“ jer smatram da saradnja sa drugima u programu može biti korisna na više načina. Možete da razmenjujete ideje, dobijate povratne informacije o svom radu i steknete uvid iz različitih perspektiva. Ove interakcije mogu da pokrenu kreativnost, inspirišu nove poglede na priče i pomoći nam da usavršimo svoje veštine pripovedanja“, rekla je Škodrane Dakaj iz BIRN-a.

„Moja očekivanja od ove posete medijima u Prištini i Beogradu su da ću imati priliku da vidim i posmatram kako funkcionišu veliki mediji. Ono što me posebno raduje je to što ću imati priliku da možda prisustvujem direktnom programu na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Kao novinarki, verujem da će mi ovo iskustvo značiti u budućem radu i napredovanju, jer ću imati priliku da razgovaram sa kolegama i koleginicama koji iza sebe imaju višegodišnji, pa i decenijski rad“, rekla je Dušica Stanković́, novinarka Kontakt Plus Radia.

„To što sam deo ovog programa mnogo će mi pomoći u budućem radu. Znam da ću sresti ljude sa kojima ću sarađivati u budućnosti. Cenim i to što ću se sresti i sa kolegama i koleginicama sa kojima ćemo podeliti različite ideje o našem radu, ali i svoja iskustva“, rekao je Unitet Beriša iz T7.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da štiti i unapređuje ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Pomaže u zaštiti slobode medija i slobode izražavanja i podržava razvoj medija.

Comments

Pročitaj još