U ponedeljak nastavak suđenja bivšim liderima OVK

Copyright Wikipedia.org/DennisHH

U Specijalizovanim većima u Hagu završeno je saslušanje petog svedoka u procesu protiv bivših lidera OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. Proces u predmetu protiv Tačija i ostalih biće nastavljeno u ponedeljak 22. maja u 9.00 časova.

Saslušanje ovog svedoka, posle pauze za ručak, održano je na zatvorenoj sednici.

Veseljijev branilac Ben Emerson je na kraju sednice rekao da odustaje od zahteva za izdavanje naloga Tužilaštvu u vezi sa spiskom presuđenih činjenica.

Juče je počelo svedočenje petog svedoka, koje se delimično odvijalo na poluzatvorenoj, a delimično na javnoj sednici. Sve sednice Specijalizovanih veća otvorene su za javnost osim ako postupajući panel ne odluči da se radi na zatvorenoj ili poluzatvorenoj sednici u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima. Odluku o tome da li će se delovi zasedanja voditi na zatvorenoj ili poluzatvorenoj sednici, postupajući panel donosi u svakom pojedinačnom slučaju, a glavni razlog za to je zaštita bezbednosti i identiteta svedoka i žrtava, navode iz Specijalizovanih veća Kosova.

Odbrana, tužilaštvo i zastupnik žrtava mogu da traže da se sednica u celosti ili delimično održi na zatvorenoj ili poluzatvorenoj sednici. Sudije donose odluku o tim zahtevima nakon pažljivog razmatranja, između ostalog, konkretnih okolnosti datog svedočenja ili izjašnjenja planiranih za taj dan. Sudije se pri tom staraju da postignu ravnotežu između potrebe da se zaštite svedoci, i da se istovremeno
poštuju prava optuženih, tako da, čak i kada svedočenje nekog svedoka nije otvoreno za javnost, optuženi i njihovi branioci mogu da čuju šta taj svedok govori i imaju pravo da ga unakrsno ispituju.

U nalogu o načinu vođenja postupka u predmetu Tači i drugi, pretresni panel jasno je naveo da se „iznošenje stavova i izvođenje dokaza strana u postupku odvijaju na poluzatvorenim ili zatvorenim sednicama samo ako je to apsolutno neophodno“.

Sednice u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija nastaviće se iduće nedelje, od ponedeljka do srede.

Comments

Pročitaj još