• Početna>
  • Vesti>

Večeras u Akvarijusu promocija knjige pesama „Mikroplastika“

Knjiga pesama „Mikroplastika“ (2022) književnice i slikarke iz Novog Pazara Aide Camović biće predstavljena u mitrovičkom PKC „Akvarijus“ u petak 12. maja 2023. godine u 21:00. O knjizi će govoriti njena koleginica, takođe pesnikinja i likovna umetnica Kristina Kljajić iz Kragujevca. Obe gošće učesnice su Mitrovičke umetničke rezidencije koja se u „Akvarijusu“ održava od 3. do 13. maja 2023. godine. Program vodi Aleksandar Dunđerin.

Aida Camović, slikarka i književnica, rođena je u Novom Pazaru 1995. godine. Osnovne studije završila je na Državnom univeriztetu u Novom Pazaru (u klasi Emira Ćatovića), master studije na smeru slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (u klasi Radomira Kneževića), gde trenutno pohađa doktorske studije. Piše poeziju i prozu. Dobitnica Književne nagrade „Aladin Lukač“ za zbirku poezije „Mikroplastika“ (2022).

U svom stvaralaštvu Aida Camović istražuje svakodnevnicu, ambijente, memoriju svog podneblja unoseći kritički duh i senzibilitet svoje generacije, bitno drugačiji od tradicionalizma. Nalazeći lepotu, poetiku, nostalgiju ali gorčinu i usamljenost postojanja u fokus postavlja sekvence iz života običnih ljudi oslanjajući se na tradiciju intimističkog nasleđa i ekspresionizma.

Kristina Kljajić je rođena 1998. godine u Kraljevu. Trenutno je na master studijama književnosti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Autorka je naivnog umetničkog koncepta Babykilecrta koji prestavlja spoj ironije i autorironije, postmodernistički uklopljenih referenci iz pop kulture i književnosti i podražavanja elemenata radne terapije i dnevničkih isečaka. Umetnički koncept se sastoji iz različitih serija crteža i slika, ali i kratkih filmova na kojima je prikazan infantilni i sirov odnos prema bojama i oblicima, ali transparentan proces nastanka dela na isti onaj način na koji se to čini na radnim terapijama. Nemogućnost ozbiljnosti i odstustvo katarzičnosti u 21. veku zamenjeno je otvorenim prikazivanjem procesa nastanka naivnog umetničkog dela.

Predstavljanje knjige Aide Camović realizuje se u okviru programske celine „Art terapija za sve“ koju podržava UNMIK.

Ulaz je slobodan.

Comments

Pročitaj još