• Početna>
  • Vesti>

Varhelji: Nacrt Upravljačkog tima polazna tačka za dalje pregovore o ZSO

Foto: Tanjug

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta o godišnjem izveštaju za tzv. Kosovo da je od suštinskog značaja da Beograd i Priština ispune svoje obaveze iz postignutih dogovora i istakao da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predstavio upravljački tim, polazna tačka za dalju raspravu o tom telu.

Varhelji je ocenio da je u poslednjih godinu dana postignut napredak po pitanju dijaloga Beograda i Prištine i u tom kontekstu ukazao da su dve strane u februaru i martu postigle dogovor o Sporazumu o normalizaciji i aneksu za njegovu implementaciju.

“Sada je od suštinskog značaja da obe strane primene svoje obaveze iz ovog sporazuma bez odlaganja”, poručio je Varhelji.

On je podsetio da je Evropski savet u februaru ove godine pozvao Beograd i Prištinu da, u potpunosti i bez uslovljavanja, sprovode obaveze na koje su pristale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. za stvaranje ZSO.

“Ključno je da se Kosovo konstruktivno angažuje i kao što je specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije (Miroslav Lajčak) istakao, nacrt Upravljačkog tima je polazna tačka za dalje diskusije o ZSO”, poručio je Varhelji.

On je dodao da je normalizacija odnosa ključna kako bi Beograd i Priština napredovali na svom evropskom putu i istakao da će ona doprineti stabilnosti, razvoju i prosperitetu regiona.

Ocenio je da je potrebno da region nastavi sa izgradnjom zajedničkog regionalnog tržišta i pozdravio tri sporazuma o mobilnosti koja su postignuta u okviru Berlinskog procesa krajem prošle godine, ali je naglasio da je potrebno da se Priština konstruktivno angažuje u inicijativama regionalne saradnje radi daljeg napretka.

Varhelji je rekao da je energetski sektor razlog za zabrinutost, ne samo kada je reč o Prištini, nego i o drugim partnerima EU na Zapadnom Balkanu i podsetio da je Komisija iznela Paket energetske podrške u vrednosti od milijardu evra za Zapadni Balkan.

On je ocenio da, kada je reč o borbi protiv korupcije, Priština mora da unapredi primenu pravnog okvira i istakao da se u izveštaju EK ukazuje na ograničen napredak koji je ostvarila Priština u istrazi i krivičnom gonjenju slučajeva organizovanog kriminala.

Pozvao je Prištinu i da brže sprovodi reforme i naveo da, iako Komisija pozdravlja napore Prištine da pobošlja efikasnost, integritet i profesionalizam pravosuđa, sprovođenje pravde i dalje sporo, neefikasno i podložno nedoličnom uticaju.

Naveo je i da je Komisija istakla u izveštaju da je Priština postigla neki napredak u pogledu ekonomskih kriterijuma.

On je rekao i da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU nikada nije bilo važnije i pozdravio jasan stav koji je, kako je rekao, zauzela prištinska vlada time što je osudila “rusku vojnu agresiju” na Ukrajinu i uskladila se sa izjavama i sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije.

Varhelji je istakao i da Evropska komisija pozdravlja odluku o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo.

On je ocenio da ceo region, uključujući Prištinu, pripada Evropskoj uniji i da je deo evropske porodice.

Comments

Pročitaj još