• Početna>
  • Vesti>

Grlić Radman: Hrvatski model bi mogao biti primenjiv za ZSO

Foto: Economiaonline

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman boravi u zvaničnoj poseti Kosovu. Posle razgovora sa Donikom Gervalom, predviđen je susret i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem ali i poseta Janjevu.

Radmana je u Prištini najpre dočekala ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala.

Radman poručio je posle sastanka sa Gervalom istakao da “hrvatski model”, o manjinama, uspešan u Hrvatskoj i da mu je drago što se uzima kao uzor i pominje kao rešenje za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi TV Dukađini.

“Kada je reč o ’hrvatskom modelu’, on je promovisan kroz Ustavni zakon o manjinskim pravima. Kao takav je uspešan. Možda može poslužiti kao primer”, rekao je hrvatski šef diplomatije ističući ipak da postoji mnogo modela u svetu koji mogu biti primenjivi na Kosovu.

Na istoj konferenciji Radman je pozdravio postizanje novog sporazuma o nestalim licima između Kosova i Srbije, te izrazio nadu da će on dovesti do nekog napretka u rešavanju sudbine nestalih lica.

“Pozdravljamo nedavno usvojenu Deklaraciju između Kosova i Srbije, za nestale, Hrvatska ima veliko razumevanje za nestala lica. Nadam se da će doneti napredak u rešavanju problema nestalih koji će trajati 20 godina. Hrvatska već 30 godina traga za više od 3.000 nestalih osoba“, rekao je on.

Naglasio je i da Hrvatska podržava sporazum Kosova i Srbije kojim bi obe strane bile zadovoljne.

Šef hrvatske diplomatije planira da danas poseti hrvatsku zajednicu u Janjevu i prisustvuje misi u crkvi Svetog Nikole u ovom mestu. Za kasnije popodne predviđen je sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Comments

Pročitaj još