SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa

Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, “više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja”.

Članovi Odbora su tokom sednice Komiteta za hitne slučajeva istakli trend smanjenja smrtnih slučajeva od kovida-19, smanjenje hospitalizacija i prijema u odeljenje intenzivne nege u vezi sa koronavirusom, kao i visok nivo imuniteta stanovništva na SARS-CoV-2.

“Generalni direktor SZO će sazvati Komitet za reviziju IHR-a da savetuje o stalnim preporukama za dugoročno upravljanje pandemijom SARS-CoV-2, uzimajući u obzir Strateški plan spremnosti i odgovora na kovida-19 za 2023-2025. Tokom ove tranzicije, državama se savetuje da nastave da prate izdate privremene preporuke”, navodi se u saopštenju.

“Ovaj plan navodi važne akcije koje zemlje treba da razmotre u pet oblasti: zajednički nadzor, zaštita zajednice, bezbedna i skalabilna nega, pristup protivmerama i koordinacija u hitnim slučajevima”, kazao je Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.

Dok je globalna procena rizika, kako navode iz Komiteta ZSO za hitne slučajeve, i dalje visoka, postoje dokazi o smanjenju rizika po ljudsko zdravlje uglavnom usled visokog imuniteta na nivou populacije od infekcije, vakcinacije ili oboje.

Komitet je obavešten da je na globalnom nivou primenjeno 13,3 milijarde doza vakcina protiv kovida-19. Trenutno je 89% zdravstvenih radnika i 82% odraslih starijih od 60 godina završilo primarnu seriju (početna jedna ili dve doze preporučene prema rasporedu vakcinacije).

Komitet SZO za hitne slučajeve proglasio je vanrednu situaciju zbog koronavirusa na globalnom nivou pre tri godine, 11. marta 2020. Od koronavirusa preminulo je više od 6,9 miliona ljudi.

Comments

Pročitaj još