• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti protivpravno raspustio Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO

Foto: TV Most

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem upravo donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO i predstavio ga juče u Briselu.

“Na ovakav potez ni Kurti niti njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo, jer se mandat Upravljačkog tima ne završava predstavljanjem Nacrta Statuta ZSO, već Upravljački tim ima važnu ulogu u samom procesu formiranja ZSO, sve do uspostavljanja Zajednice”, naveo je Petković u sopštenju.

“Očigledno je da je Kurti ovom skandaloznom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO samo desetak sati nakon što je posle 10 godina on najzad formalno pokrenut u dijalogu. Sada je valjda svima jasno da Kurti ne želi da formira ZSO i da na svaki način želi da izbegne ovu najvazniju obavezu”.

“Ovakvim iznuđenim potezima Kurti nedvosmisleno pokazuje da ne želi ni mir, ni dijalog. Bezakonje Aljbina Kurtija pod hitno mora da zaustavi EU, jer ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO, pa samim tim i ukidanju procesa dijaloga” istako je Petković.

Podsetimo. ministar za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljbert Krasnići raspustio je Upravljački tim za izradu statuta Zajednice srpskih opština.

Krasnići je svoju odluku obrazložio time da je Upravljački tim ispunio svoj mandat nakon što je 2. maja u Briselu predstavio statut za formiranje Zajednice.

Comments

Pročitaj još