Kurti objavio svoju viziju statuta ZSO

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je na Tviteru svoju viziju statuta Zajednice srpskih opština, koja prema njegovoj zamisli treba da bude “neteritorijalan projekat” i da priznaje “ustavne karakteristike Kosova”. 

Kurtijeva vizija Zajednice srpskih opština (ZSO) promoviše “neteritorijalni projekat”, pri čemu će “svi Srbi na Kosovu biti funkcionalno predstavljeni u skladu sa principom nediskriminacije i jednakosti pred zakonom”.

Na osnovu tog principa, za koji navodi da je u skladu sa njihovim pravom glasa iz kosovskog ustava, Kurti tvrdi da svi Srbi mogu da ostvaruju pravo na slobodno udruživanje radi odbrane ili zalaganja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna i ekonomska prava i ciljeve.

Kurtijeva vizija ZSO predviđa i obezbeđivanje “direktnog kanala komunikacije sa vladom u Prištini”, pored ostalog, kako kaže, kroz učešće u Konsultativnom veću zajednica.

Kurtijevim nacrtom predviđa se i mogućnost da se ZSO finansira iz budžeta vlade u Prištini, međunarodnih organizacija, institucija trećih zemalja i donacija, pored ostalog, kako stoji u dokumentu, i iz Beograda.

Kako Kurti navodi, sve to “mora da prođe kroz procedure i propise ministarstva finansija Kosova”.

U dokumentu se predviđa mogućnost saradnje sa svim institucijama, uključujući opštine, u cilju podrške njihovom radu i misiji.

Kurti u svom predlogu zahteva da statut ZSO “u potpunosti priznaje ustavne karakteristike Republike Kosovo” kao što su, objašnjava, poštovanje nezavisnosti, jedinstvo institucionalnog sistema i teritorijalni integritet.

“Uz pomoć važećih zakona projekat ZSO će obezbediti mogućnost ostvarivanja nekih neprofitnih usluga kroz stvaranje udruženja u oblasti kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja za izražavanje, unapređenje i razvoj srpskog identiteta”, navedeno je u Kurtijevom nacrtu.

Piše da će biti obezbeđena “procedura registracije u vladinom organu odgovornom za opštu upravu i procedura za poštovanje zakona Kosova”.

Ističe da će ZSO obezbediti i promovisati “poštovanje političkog pluralizma, slobode govora, slobode udruživanja i prava na slobodnu odbranu političkog i verskog identiteta Srba na Kosovu”.

Na kraju dokumenta Kurti pominje i “rešenost dve strane” da ostanu posvećene tome da obezbede da “nevećinske zajednice susednih zemalja žive u skladu sa istim standardima zaštite ljudskih prava koji su uobičajeni u demokratskim i kohezivnim društvima”.

Statut ZSO, prema Kurtijevoj viziji, mora da bude “u skladu sa ustavom Kosova i odlukom ustavnog suda u Prištini od 23. decembra 2015”.

Takođe, navodi Kurti, statut mora da bude i u saglasnosti garancijama bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini iz iste godine i deklaracijom američkih zvaničnika Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara od 30. januara ove godine.

Kurti je sinoć, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i evropskim posrednicima u Briselu rekao je da je nacrt statuta  Zajednice srpskih opština, koji je predsetavljen na tom skupu “suštinski nespojiv sa ustavom Kosova” i izneo tvrdnju da je “jasno da Srbija nastoji da uspostavi Republiku Srpsku na Kosovu”.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još