• Početna>
  • Vesti>

Novaković: Radimo u interesu i za dobrobit naših studenata, ponosni na Svetosavsku nagradu za 2022. godinu

Foto Radio Mitrovica sever

Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici poslednjih godina postiže izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanju obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoju naučnih dostignuća u Republici Srbiji, rekla je u emisiji “Mitrovica na dlanu” Radio Kosovske Mitrovice, dekanica Medicinskog fakulteta prof. dr Tatjana Novaković

“Trudim se da sa svojim kolegama napravim jedan tim, kolektiv je veliki nas ima oko 150 nastavnika i saradnika i oko 80 ljudi koji rade u administraciji, trudimo se da sarađujemo u interesu i za dobrobit naših studenata, tako da mislim da se ta atmosfera oseća. Osim stručnosti, naše dobre volje i iskustva u poslednjih par godina imamo i veliku podršku države  Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju i uspeli smo mnogo toga da promenimo, unapredimo i mislim da se taj kvalitet i naši uspesi i vide”, rekla je Novaković.

Posebno je ponosna, kaže na vredne studente koji učestvuju na različitim naučnim skupovima i manifestacijama širom zemlje i regiona i uglavnom se vraćaju sa nagradama. Kaže da vrlo savesno i odgovorno pristupaju pripremama i uglavnom dobijaju i pohvale za prezentaciju svojih radova.

Medicinski fakultet dobitnik je Svetosavske nagrade za 2022. godinu, za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji”, rekla je prof dr Novaković.

Svetosavska nagrada za 2022.godinu – Za učešće ustanove i zaposlenih u programima i projektima sa značajnim ostvarenim rezultatima i za uspešnu međunarodnu saradnju studenata i nastavnika

“Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini postiže izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanju obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoju naučnih dostignuća u Republici Srbiji. U sastavu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici formirana je 2009. godine fantom sala, koja je potom prerasla u Centar za simulacionu medicinu, dodatno opremljen novom modernom opremom. Postojeća fantom sala za stomatologiju, tokom 2022. godine, opremljena je trima novim lutkama za edukaciju. Uz pomoć sopstvenih sredstava i sredstava Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Medicinski fakultet je, tokom 2022. godine, opremio novom opremom i Odsek stomatologije. Studentski parlament je više puta bio organizator humanitarnih akcija, sportskih i kulturnih dešavanja u gradu, kao i poseta manastirima Kosova i Metohije. Medicinski fakultet je partner na ERASMUS+ projektu pod nazivom „Problems”. Fakultet je učesnik Ceepus projekta”, potvrdila je prof.dr Tatjana Novaković.

Ovo je dokaz da Medicinski fakultet prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ne zaostaje za fakultetima u ostalim gradovima Srbije, čak šta više prednjači u pogledu uslova za odvijanje nastave, boravak i vannastavne aktivnosti studenata

“Studiranje na Medicinskom fakultetu je kompleksno, nastava se odvija kroz rad u grupama, kroz praktične vežbe i predavanja kao i seminarske radove i druge oblike nastave. Studenti moraju stalno da budu prisutni kako bi stekli određeni kvantum praktičnog znanja. Sve to ne bi bilo moguće da ne ostvarujemo saradnju sa bazama Medicinskog fakultet, a to su KBC u Kosovskoj Mitrovici, u Prištini i Bolnica za psihijatrijske bolesti “Laza Lazarević” u Beogradu.

Dodala je da iz tih razloga godinama u nazad vlada veliko interesovanje za integrisane studije medicine i stomatologije, pa sse sve više studenata opredeljuje za studiranje na medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

“ Mi već od polovine aprila meseca krećemo sa predupisnim aktivnostima i promocijom studijskih programa. Naša je želja da mlade ljude, svršene srednjoškolce upznamo sa onim šta mogu da studiraju, kakav je način studiranja i šta ih očekuje kada završe studije. Pored svega što je vezano za obrazovanje i naučno istraživački rad, mi im prikazujemo i onu drugu stranu a to su vannastavne aktivnosti i studentski život u Kosovskoj Mitrovici”, rekla je Novaković.

I ove godine medicinski fakultet  će otvoriti svoja vrata na sva tri studijska programa, a to su integrisane studije medicine, integrisane studije stomatilogije i akademske studije zdravstvene nege koje su uredno akreditovane. Studenti po novom kada zavrse odsek ydravstvene nege stiču zvanje diplomirana medicinska sestra.

Prijemni ispit za upis na nivou  cele Srbije, održaće se poslednje srede u junu mesecu u isto vreme na svim medicinskim fakultetima

Comments

Pročitaj još