• Početna>
  • Vesti>

“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu

Foto: Printscreen

Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici,KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu Kfora.

„Jedinica Zapadne regionalne komande Kfora patrolirala je administrativnim prelazom kod Istoka. Aktivnost su izvele planinske trupe italijanske vojske radi održavanja bezbednog okruženja i slobode kretanja na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine“ – saopšteno je putem ove društvene mreže.

Patroliranje misije KFOR-a nije neuobičajena pojava na teritoriji Kosova. Znaju to odlično i autori neprimerenih naslova vesti, u čijem telu se, ako kliknete na njih, ne nalazi ništa drugo sem prostog saopštenja KFOR-a koje ničim ne uznemirava nikoga, što se ne može reći i za naslov vesti… Naime, list „Alo“ je objavio naslov: ITALIJANSKA VOJSKA NA ADMINISTRATIVNOM PRELAZU Hitno se oglasio KFOR – evo šta se dešava na Kosovu“. Vest označena kao „udarna“ , nije sadržala apsolutno ništa udarno, niti senzacionalno…

Odmah potom istu vest prenose „Novosti“ samo pod nešto izmenjenim, misterioznim naslovom: „Oglasio se KFOR: Misija otkrila šta su italijanski vojnici radili na administrativnom prelazu“

Rečenicom „Hitno se oglasio KFOR! Na Kosovu i Metohiji italijanska vojska jutros …“ naslovljena je i objava na jutjub kanalu “Balkanske Prevare // Tragovi istine“. Ovaj kanal objavljuje uglavnom video sadržaje koji bi trebalo da imaju informativni karakter. Pomenuta objava je zapravo ista vest koju je obajvio „Alo“ samo u audio formatu, praćenom fotografijom. Video je imao čak 27.000  pregleda u tri dana.  Komentari onih koji prate ovaj kanal su baš kao i sam naslov, panični i često sadrže uvredljive opaske, iako sama vest ne bi trebalo da isprovocira takvu reakciju. Postavlja se pitanje, koliko ljudi zapravo klikne na video da odsluša vest, a koliko njih reaguje samo na ono što piše u naslovu videa? I ostali naslovi na ovom kanalu su sporni, senzacionalistički i krajnje neprofesionalni.

Klikbejt fenomen je najrasprostranjeniji oblik medijske manipulacije. Suštinski, ne radi se tu o neistini, ali o obmanjivanju se svakako radi. Kada su u pitanju šoubiznis, rijaliti programi, estrada i slične „društvene sfere“, to je donekle benigno – imate obećavajući, intrigantan, sugestivan naslov, a kada otvorite sadržaj, shvatite da se iza bombastičnog poziva kriju „izneverena očekivanja“.

Ali…

Tragedije – lične ili kolektivne, krhka bezbednosna situacija u pojedinim regionima i ostala veoma važna egzistencijalna pitanja, nikada ne bi smela da se nađu u ovakvim rubrikama. Razlog je prost – uznemiruju, plaše i stvaraju paniku u stanovništvu koje žive na tom području.

Čitalac mora da zna da iza klikbejta, stoji isključivo finansijski interes „novinara“. Veći broj poseta čitatelja/ki na stranici, povećava zaradu od oglasa koji su na njoj postavljeni. Jedini način da se čitalac kao osnovna ćelija javnosti zaštiti, je da se nauči kritičkom pristupu informacijama i pravilnom odabiru medija koji moraju biti kredibilni.

Comments

Pročitaj još