• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Odbijanje plana, konflikt sa međunarodnom zajednicom

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi odbijanje takozvanog francusko-nemačkog plana značilo ulazak u konfrontaciju sa međunarodnim saveznicima, te da su mu međunarodni izaslanici jasno stavili do znanja da je predlog blizak formatu “uzmi ili ostavi”.

Međunarodni emisari koji su pratili posrednika Miroslava Lajčaka, odnosno američki, nemački, francuski i italijanski izaslanici su mi 20. januara 2023. godine, jasno stavili do znanja da je glavni predlog blizak formatu – ostavi ili uzmi”, rekao je Aljbin Kurti.

“Neće biti dozvoljeno da se o tome pregovara. Njihov stav je bio da je čitav diplomatski i politički aparat zemalja iz kojih su došli stavljen u podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i da ne možemo očekivati ‘ne’ od Kosova jer bismo stupili na put konfrontacije sa njima”, poručio je Kurti poslanicima u skupštini na posebnoj sednici posvećenoj dijalogu sa Beogradom.

Dodao je da su mu jasno stavili do znanja da će svako odbijanje predloga biti praćeno kaznenim diplomatskim koracima i da bi stvorilo ozbiljno slabljenje poverenja između Prištine i njihovih zemalja.

Poslanike je obavestio da je vlada svoj strateški pristup dijalogu sa Beogradom izgradila na osnovu dva početna cilja.

“Prvi je prestanak prakse uključivanja svakog potencijalno spornog pitanja između strana u okvire dijaloga i drugo otvaranje poglavlja pregovaračkog procesa za izgradnju dobrosusedskih spoljnih odnosa, principa međunarodnog prava kao dve nezavisne države koji su zasnivale svoj odnos na premisi priznavanja dve državotvorne strane”, rekao je Kurti.

Naveo je sastanak 18. avgusta prošle godine u Briselu, gde je, kako je rekao visoki predstavnik Evropske unije, Žozep Borelj napravio veliki korak za poziv na sastanak, što je rezultat pritiska Vlade u Prištini.

Preneo je da je na sastanku 18. avgusta “jasno stavio do znanja Borelju i Vučiću da neće prihvatati dijalog koji nije za konačni dogovor, o međusobnom priznanju”.

Opozicija kritukuje vladu, ali ističe: Protiv Srbije smo zajedno

Poslanici opozicionih stranaka Albanaca u parlamentu upitali su u uvodnim nastupima koja je svrha evropskog predloga u dijalogu sa Beogradom, a predsednik Demokratske partije Memlji Krasnići, na čiji zahtev je sednica zakazana, kritikovao je Kurtijevu vladu zbog netransparentnosti u ovom procesu.

Krasnići je zapitao kakav je konačni tekst i zvaničan sadržaj predloga, te da li su načelno prihvatili tekst i koliko veruju da se konačni tekst može promeniti od verzije koju su naveli da prihvataju kao dobru osnovu.

Zanima ga i da li Kurtijeva vlada ima garancije međunarodnih partnera da će biti priznati od pet nepriznatih država Evropske unije.

“Protiv Srbije smo zajedno. Ali mi smo kao opozicija morali da pozovemo vlast na ovu raspravu, jer tehnički vidimo da je bilo pomaka u dijalogu, međutim, mi, kao i građani, nismo obavešteni o tim potezima, a posebno o posledicama koje oni mogu da proizvedu”, dodao je Krasnići.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je Kurtiju poručio da je nedostatak izveštaja o dijalogu u Skupštini odbacivanje najviše institucije, tvrdeći da je takav odnos deo bahatosti i neodgovornosti Vlade.

“Tokom poslednje dve nedelje, uglavnom kroz izjave van dnevnog reda, DSK je pokušao da razume više o procesu dijaloga. Nedostatak redovnih izveštaja premijera pre putovanja u Brisel i posle tamošnjih rundi dijaloga, postao je ne samo praksa bez presedana, već i odbacivanje najviše institucije, kao deo zatvorenog, bahatog i uglavnom neodgovornog ponašanja vlade”, ocenio je Abdidžiku.

Potpredsednik skupštine Enver Hodžaj rekao je “da je zgrožen” onim što je Kurti prethodno rekao o dijalogu.

“Dijalog je skrenuo, degradirao se, izašao je iz šina. Ko je Kurtiju dao mandat pričajući o sporazumu sa Srbijom bez uključivanja međusobnog priznavanja. U francusko-nemačkom predlogu, zabrinut sam zbog posebnog statusa Srpske pravoslavne crkve. Nema prevazilaženja istorijskog albansko-srpskog ćorsokaka, bez međusobnog priznavanja, a s tim Kurti je do sada obezbedio diplomatsku pobedu Srbije pre nego što je seo za sto”, ocenio je Hodžaj.

Comments

Pročitaj još