• Početna>
  • Vesti>

Šole: Kosovo mora da ispuni obaveze i formira Zajednicu srpskih opština

Viši savetnik američkog Stejt Departmenta Derek Šole je poručio da „Kosovo mora da ispuni sve obaveze iz dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom”.

On je ovo rekao danas u razgovoru sa novinarima u Prištini.

„Smatramo da smo u kritičnom trenutku. Smatramo da Kosovo i Srbija treba hitno da se angažuju u dijalogu koji vodi Evropska unija, koja radi na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa fokusiranog na međusobno priznanje“, rekao je Šole.

Naveo je i da SAD veruju da je dijalog najbolje sredstvo putem kog Kosovo može da obezbedi evropsku i evroatlantsku budućnost.

Šole se prethodno sastao sa visokim kosovskim zvaničnicima tokom svoje posete Kosovu, a među glavnim temama je bio proces dijaloga sa Srbijom, te evropski plan o normalizaciji odnosa.

Taj plan je vlastima u Prištini i Beogradu predat krajem leta, a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

U tekstu tog plana, u koji je RSE imao uvid, navodi se da su strane svesne da su nepovredivost granica i teritorijalni integritet i suverenitet i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslovi za mir.

Takođe predviđa priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Osim sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, Chollet je razgovarao i sa predstavnicima Srpske liste.

Visoki američki zvaničnik će sutra otići u Beograd gde će razgovarati i sa srpskim zvaničnicima.

Comments

Pročitaj još