• Početna>
  • Vesti>

Mitrovčani se pripremaju za Badnji dan i Božić, ponuda nikad raznovrsnija

Foto: Radio Mitrovica sever

U glavnoj mitrovačkoj ulici Kralja Petra, od ranih jutarnjih sati postavljeno je mnoštvo tezgi sa pretežno prehrambenom robom i aranžmanima sa motivima vezanim za Badnji dan i Božić.

Moguće je naći sve neophodno za pristojno i tradicionalno obeležavanje praznika – od badnjaka, preko mlade pšenice, do gotove trpeze – bilo posne, bilo mrsne.

Cene su raznovrsne baš kao i ponuda, pa recimo kilogram mandarina se kreće od 80 do 150 dinara zavisno od kvaliteta i sorte. Pomorandže su od 100 do 150, banane od 150 do 190, korpica kivija je 150 dinara, dok su jabuke u proseku 100. Kada je reč o suvom voću, kutija od 300 grama suvih šljiva je 200 dinara. suvo grožće ili brusnica takođe se prodaju u kutijicama od 200 do 250 grama po sličnoj ceni. Kutija arapskih urmi staje 250 dinara.

U ponudi je i koštunjavo voće. Kilogram pečenog kikirikija može se naći po ceni od 300 do 400 dinara. Orasi, lešnici i bademi su tradicionalno skuplji. Cena na sto grama se kreće od 200 dinara pa naviše.

Svež kesten košta 300 dinara po kilogramu.

Smrznuti oslić se prodaje za 500 dinara po kilogramu. Od posne hrane, u ponudi je sva vrsta zimnice. Ima i domaćih kora za neizostavni deo sutrašnje trpeze – kupusnik.

Kada je reč o božićnoj trpezi, na mitrovačkim ulicama moguće je kupiti celo prase, sveže ili ispečeno, pihtije, pečenicu, slaninu, čak se mogu naći i kokošje nožice za pravu domaću supu, dostojnu božićnog stola. Reč je prevashodno o domaćim proizvodima, a neki od prodavaca svinjskog mesa su se čak zaputili iz Šumadije, kako bi ovog jutra svoju robu ponudili Mitrovčanima.

Ne manjka ni gotovih poslastica, pa ako ne stižete ili niste vični tome, možete kupiti skoro sve – od ledenih kocki do princes krofni.

Aranžmani za sto sa motivima predstojećih praznika – pšenicom, badnjakom, slamom i sušenim voćem, prodaju se po ceni od 400 do 1.400 dinara, u zavisnosti od složenosti rada i veličine.

“Ima svega, samo para nema” komentariše grupa prolaznika.

Prodavci kažu da je prodaja solidna i da će na istom mestu biti i sutra, sve do popodnevnih sati, kada će se i oni zaputiti svojim kućama, gde će, kako tradicija nalaže “bdeti” sa svojim ukućanima, dočekujući rođenje Hrista Spasitelja.

Comments

Pročitaj još