• Početna>
  • Vesti>

Brnabić sa Eskobarom o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Foto: Vlada Republike Srbije / Tanjug / Slobodan Milijević

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je, sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, razgovarala o trenutnoj situacija na Kosovu i Metohiji, sa akcentom na položaj Srba na severu KiM i sve jednostrane poteze koje povlače privremeni organi u Prištini.

Kako je Brnabić istakla, hapšenje pripadnika srpske nacionalnosti bez ikakvih dokaza ili optužbi, predstavlja kršenje svih civilizacijskih normi, osnovnih postulata vladavine prava i, u krajnjoj liniji, još jedno u nizu kršenja potpisanih sporazuma čiji je garant Evropska unija.

Premijerka je istakla potpunu spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom, saopšteno je iz Vlade.

Ono što je, prema njenim rečima, ključno za nastavak dijaloga i rad na potencijalnim budućim dogovorima, jeste implementacija već potpisanih sporazuma i njihova primena na terenu.

Brnabić je rekla da tu u prvom redu misli na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da se približavamo desetogodišnjici potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ona još nije formirana.

Predsednica Vlade je podvukla i trajnu opredeljenost Republike Srbije za mir i stabilnost u čitavom regionu i ponovila da bi implementacija i poštovanje već postignutih sporazuma u mnogome doprinelo brzoj stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji.

Brnabić sa Kravinjom: Beograd posvećen miru, Priština ne poštuje sporazume

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom koga je upoznala sa aktuelnom sutuacijom na Kosovu i Metohiji i podvukla da je dodatno komplikuje to što Priština ne poštuje potpisane sporazume.

Brnabić je naglasila da je Beograd posvećen očuvanju mira i stabilnosti i da ostaje pri stavu da pronalaženje rešenja zahteva kompromise i dijalog dve strane uz striktu implementaciju prethodno dogovorenog, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je istakla značaj koji Srbija pridaje produbljivanju odnosa i intenziviranju političkog dijaloga sa Portugalijom, istakavši da se ovim susretom daje novi impuls saradnji dveju država.

Predsednica Vlade se istovremeno zahvalila Kravinju na iskrenoj podršci koju Portugalija pruža procesu evrointegracija Republike Srbije.

Ministar spoljnih poslova Portugalije je svoju posetu okarakterisao kao veoma važnu, imajući u vidu da se ove godine obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Sagovornici su se saglasili da posebni potencijali za unapređenje saradnje postoje u oblastima ekonomije, zaštite životne sredine, energetike, digitalizacije i informacionih tehnologija.

Istakavši da Srbija posebnu pažnju posvećuje ovim oblastima, Brnabić je podvukla da ohrabruje privrednike iz Portugalije da istraže mogućnosti saradnje i ulaganja u našoj zemlji.

Comments

Pročitaj još