• Početna>
  • Vesti>

„Beli božur“ uručen Gordani Đorić, Aljbin Kurti nije došao po „Crni božur“

J.M

„Dvadeset dve godine smo zajedno na istom putu – vi novinari koji svojim radom želite da blagovremeno informišete javnost, a mi kao neko ko je prihvatio obavezu da pomogne ženama“, poručila je predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordana Đorić na dodeli priznanja „Beli božur“ za najbolju saradnju sa novinarima i medijima u 2022. godini. Premijeru Aljbinu Kurtiju je “Crni božur” ostao neuručen.

Aktivna, ne samo u oblasti kojom se primarno bavi, a to je položaj žena i njihova ekonomska stabilnost, već i u privredi, politici, očuvanju kulture, tradicije, ali i ekologije, Đorić je uvek bila dostupna za saradnju, navodi se u obrazloženju članova žirija Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

Nagradu je Đorićevoj uručila” članica Izvršnog odbora Društva novinara Kosova i Metohije, Olivera Radić, rekavši da je ovogodišnja dobitnica “Belog božura” svojim radom otvorila vrata ženskog sveta na Kosovu i Metohiji.

„Gordana je izvela kosovsku ženu u javnost. Zahvaljujući njoj, mi smo upoznali lepotu, rad i probleme žena u svim delovima Kosova i Metohije. Njeno Udruženje je obeležilo 20 godina postojanja, što je retko na našim prostorima u ovako teškim uslovima“, kazala je novinarka Radić.

Dobitnica „Belog božura“ Gordana Đorić istakla je da ova nagrada za Udruženje poslovnih žena „Avenija“ i nju lično, kao predsednicu, predstavlja jedno od najdražih priznanja.

„Za mene je ovo velika čast jer uspešno sarađujemo svih ovih godina.Zahvaljujući vama naše Udruženje je postalo vidljivo“, navela je dobitnica.

Ni ovogodišnji dobitnik “Crnog Božura” se nije pojavio da preuzme priznanje. Prema oceni, članova Udruženja novinara Srbije na Kosovu, Aljbin Kurti je “Crni božur” zaradio zbog nesaradnje sa medijima i novinarima.  Nije prihvatao pozive za gostovanja, a iz njegovog kabineta nije bilo odgovora na brojne zahteve novinara srpskih redakcija za intervju.

Sekretarka Društva novinara Kosova i Metohije, Jelena Marković,  rekla je da se novinarska zajednica, ne samo danas, već konstaktno trudi da ukaže na važnost saradnje sa medijima, a sve u cilju pravovremenog, tačnog i objektivnog informisanja javnosti.

“Neka ova nagrada i Gordanin primer budu signal upućen drugima da je slede. Uvereni smo da pored Vas i predlaganih kandidata za ovogodišnje priznanje “Beli božur” ima još mnogo pojedinaca iz javnog života koji imaju odgovoran i otvoren pristup medijima, odnosno, društvu u celini. Želimo da pozovemo i sve koji zanemaruju obaveze prema javnosti, da u narednoj i svakoj sledećoj godini rade na pospešivanju saradnje sa novinarima.”, poručila je ona.

Ove godine u konkurenciji je bilo 12 kandidata za „Beli ” i devet kandidata za „Crni božur”.

Priznanja “Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, kako bi ukazalo na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu i Metohiji sa medijima i novinarima.

Comments

Pročitaj još