• Početna>
  • Vesti>

Popovićeva traži da se odbaci zahtev Prištine za članstvo u Haškoj konferenciji

Foto: Ministarstvo pravde Srbije

Ministarka pravde Maja Popović tokom sastanka sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo Kristofom Bernaskonijem zatražila je da se odbaci zahtev samoproglašene tzv. države Kosovo za pristupanje pojedinim konvencijama i zahtev za prijem u članstvo te organizacije, naglasivši da “to nije nikakva država, prema međunarodnom pravu, već teritorija u sastavu Republike Srbije”.

Maja Popović je na sastanku sa Kristofom Bernaskonijem naglasila da je za Srbiju neprihvatljivo da KiM “pristupa pojedinim konvencijama Haške konferencije koje su otvorene za pristup svim državama”.

Popovićeva je navela i da se od Haške konferencije očekuje da u svemu deluje u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, kao i da poštuje pravnu obaveznost rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na sastanku su razmotreni i načini unapređenja saradnje Srbije i Haške konferencije, kao najznačajnije međunarodne organizacije koja se bavi unifikacijom međunarodnog privatnog prava.

Istaknuto je i da Srbija aktivno učestvuje u radu Plenarne skupštine i ostalih stalnih organa Haške konferencije.

Comments

Pročitaj još