• Početna>
  • Vesti>

Imenovano sudsko veće za slučaj protiv Tačija i ostalih, spisi predmeta biće prosleđeni do 15. decembra

Copyright Wikipedia.org/DennisHH

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova imenovala je sudsko veće za slučaj koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Sudija za prethodni postupak informisao je početkom novembra strane u ovom predmetu da je dostavljanje spisa predmeta pretresnom veću planirano pre kraja godine.

Juče je konkretno obavestio predsednicu Specijalizovanih veća da će spisi predmeta biti spremni za prosleđivanje u četvrtak 15. decembra.

„Nakon pripremnih koraka preduzetih za prosleđivanje spisa predmeta u predmetu Tužilac protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, kao što je potvrđeno 4. novembra 2022, sudija za prethodni postupak potvrđuje da kompletan spis predmeta u skladu sa pravilom 98 Pravilnika biće spreman za prosleđivanje pretresnom veću u četvrtak, 15. decembra 2022. i o tome obaveštava predsednicu Specijalizovanih veća“, saopšteno je.

Svega par sati kasnije, oglasila se predsednica Specijalizovanih veća sa odlukom o imenovanju članova veća.

Pretresno veće će činiti tri sudije – Čarls Smit Treći (Charles Smith III) Kristofer Bart (Christoph Barthe), Genael Metro (Guénaël Mettraux) i rezervni sudija Fergal Gejnor.

Predsednica Specijalizovanih veća, Ekaterina Trendafilova, potvrdila je u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev septembra meseca da bi suđenje Tačiju i ostalima moglo da započne do kraja godine ili najkasnije početkom sledeće godine.

Precizirala je da se broj stranica dokaza u ovom postupku približava milionu, kao i da tužilac razmatra više od 318 svedoka.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti. Optužnica je krajem septembra izmenjena, uklanjanjem navoda o zločinima počinjenim protiv najmanje jedne žrtve u ili oko Uroševca, a usled nedostatka dokaza.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih.

Comments

Pročitaj još