• Početna>
  • Vesti>

Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

Foto: SPC

Sveta arhijerejska liturgija, kojom počinje čin ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija, održava se u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije je od preksinoć na Kosovu i Metohiji i u Pećkoj patrijaršiji i sve je spremno za sam čin ustoličenja na tron patrijarha srpskih.

Drugi je put od sukoba 1999. godine i to nije uticalo uprkos svim nedaćama koje od tada ima i srpski narod i SPC koji zajedno uspevaju da se očuvaju na KiM. Očuvana je i Pećka patrijaršija koja osam vekova čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save.

Posle vaspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine nastavljena je tradicija ustoličenja u pećki tron od dobijanja autokefalnosti 1219. godine.

Ovde je pre 12 godina ustoličen i pokojni patrijarh Irinej.

U Pećkoj patrijaršiji danas se očekuje veći broj vernika, a službi će prisustvovati više arhirejea nakon čega će uslediti sam čin ustoličenja. 

Policija je uspostavila posebne mere oko samog manastira i njegovih prilaza. 

Patrijarh srpski Porfirije je 57. poglavar Srpske pravoslavne crkve, a 46. patrijarh. Izabran je u februaru prošle godine i ubrzo nakon toga ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Budući da, osim titule poglavara srpskog, nosi i titulu mitropolita Beogradsko-karlovačkog i arhiepiskopa Pećkog, on se ustoličuje i u Pećkoj patrijaršiji. Međutim, ovo ustoličenje je odlagano pre svega zbog pandemije koronavirusa.

Sedmo ustoličenje nakon ujedinjenja

Patrijarh Porfirije je sedmi patrijarh koji će biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji nakon ponovnog ujedinjenja SPC, odnosno nakon 1920. godine, i drugi patrijarh ustoličen posle sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Pre njega, 2010. godine, tu je ustoličen i patrijarh Irinej.

Ovo znači da ustoličenje nije prekidano ni nakon sveukupnih promena na Kosmetu, koje su se negativno odrazile i na srpski narod i na Srpsku pravoslavnu crkvu. Crkva je sa svojim narodom uspela da se očuva na KiM, a očuvana je i Pećka patrijaršija.

Očuvana svesrpska svetinja

Osam vekova svesrpska i pravoslavna drevna svetinja manastir Pećka patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa kojeg arhiepiskopi i patrijarsi upravljaju brodom Hristove crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Nakon uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron, od dobijanja autokefalnosti 1219. do današnjih dana.

Inače, ustoličenju patrijarha Porfirija trebalo je da prisustvuju i ministar Nenad Popović i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kojima predstavnici privremenih institucija juče nisu dozvolili ulazak na teritoriju Kosova i Metohije. 

Pre dva dana je i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću zabranjena poseta južnoj pokrajini i prisustvo ustoličenju patrijarha.

Comments

Pročitaj još