• Početna>
  • Vesti>

Svećlja: SL obezvređena, Radoičić nekada imao otvorena vrata u Prištini, sada je begunac; SL: Svečljina izjava gomila laži o SL i Radoičiću

Foto: RTK

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, izjavio je da je Srpska lista potpuno politički obezvređena.

Svećlja je u informativnoj emisiji „Lajmet e Fundit“ na RTK rekao da ne vidi nikakvu matematičku mogućnost da bi izlazak Srpske liste iz kosovske skupštine ugrozio Vladu.

„Oni čak nisu ni deo vladajuće koalicije i po prvi put su u svom postojanju politički obezvređeni“, rekao je Svećlja u ovom intervjuu.

Naveo je da ne postoji ni volja Vlade za saradnju, koja bi bila, kako je nazvao – „kriminalna sa njima“.

Svećlja je kazao da je na osnovu prethodnih izjava zvaničnog Beograda i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, napeta situacija kakva se desila pre nekoliko dana sa početkom primene „reciprociteta“ Kosova deklaracionim listovima za srpska dokumenta, bila i očekivana.

„Srbi su i pre stupanja na snagu ove odluke blokirali puteve sa tvrdnjama da ćemo im odlukom o ulazno-izlaznom dokumentu oduzeti lične karte, što se pokazalo neistinitim“, rekao je Svećlja.

Tvrdi da su barikade postavili ljudi sa maskama, naoružani dugim cevima i dobro organizovani, podržani propagandno-informativnim ratom lažnim vestima medija iz Srbije, kao i sajber napadima.

„Došlo je do pokušaja sajber napada na državni portal, koji su naši stručnjaci uspešno odbili. Ovo je bio hibridni rat“, kazao je Svećlja.

Prema njegovim rečima, svedoci su otkrili da su imali crne uniforme, bez znakova i logoa.

Svećlja ističe da smatra da je važno da na Severu vlada red i zakon.

„Videli ste i danas da se bavimo borbom protiv šverca. Već imamo povećanu posvećenost svih bezbednosnih struktura Kosova, tako da vlada red i zakon“, dodao je.

Prema njegovim rečima, nezamislivo je da neko „nelegalno nosi duge i kratke cevi“, a da se zbog toga ne suoči sa zakonom.

„Pitanje je vremena kada će svi biti identifikovani. Ne verujem da je njihova identifikacija teška, jer nije reč o nekoj brojnijoj zajednici“, poručio je.

Ujedno, kaže i da te strukture na Severu nemaju podršku širokih masa građana.

„Videli smo i na septembarskim barikadama koliko je ovim strukturama bilo teško da izvuku građane na barikade. Ne nailaze na podršku građana, koji su umorni od nedostatka zakona, jer građani žele miran život i da napreduju kao ravnopravni građani”.

Istovremeno, Svećlja kaže da situacija i nije bila tako ozbiljna kako je Vučić pokušao da je predstavi.

„Reč je o elementima Srbije koji deluju na Kosovu, ali nije reč o intervenciji Srbije na Kosovu. Nije reč o narodnoj mobilizaciji, već je među njima primećena agresivnost i očaj s obzirom na to da smo svedoci da se red i zakon uspostavlja svakim danom sve više”.

Podsetio je i da nikada ranije nije bilo slučajeva da su na Severu otkrivane laboratorije za drogu i da je zaustavljan šverc.

„Svi alternativni putevi su zatvoreni i čuva ih Kosovska policija, a ovo je nova situacija. Zbog toga imamo i brutalnost ovih grupa, jer je u pitanju mešavina između kriminala i političkih ciljeva“, rekao je on.

Pojasnio je da je Srbija koristila kriminalne načine da ugnjetava tamošnji narod, izazivajući kosovsku vladu i dajući prostor kriminalnim grupama poput Milana Radoičića ili Veselinovića i ostalih.

„Radoičić nije na Severu, on je ušao na Kosovo i ne zaboravimo da imamo veoma dugu graničnu liniju koja deli Kosovo od Srbije. Napravio je video snimak, zatim otišao u Srbiju i onda je snimak, nakon njegovog odlaska, objavljen“, objašnjava.

Kaže da je Radoičić od kriminalca koji je imao otvorena vrata u Prištini i na Severu, sada postao begunac kog traže kosovske institucije za sprovođenje zakona.

„Naravno da se plaši, pošto je na Kosovu ostao samo nekoliko sati. Njegovo fizičko prisustvo nije ono što ga slabi kao političku i kriminalnu ličnost, a svrha tog snimka nije bila da ospori kosovske institucije, jer se to ne može desiti snimanjem na brdu, već je svrha bila pretnja srpskim građanima na Kosovu“.

Srpska lista: Svečljina izjava gomila laži o SL i Radoičiću

Poslednja izjava ministra kosovske policije Dželala Svečle najbolje oslikava antisrpski stav vlasti u Prištini predvođeni Aljbinom Kurtijem, koji nije zainteresovan za mir, već pošto-poto želi da izazove sukobe koji mogu imati nesagledive posledice po sve, i za Srbe ali i za Albance, saopštili su iz Srpske liste, reagujući na ovu Svečljinu izjavu, rekavši još i da je reč o “gomili laži o potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću i uopšte Srpskoj listi, te da on želi da “ubedi i ohrabri sebe samog jer se uplašio srpske sloge i autoriteta potpredsednika Radoičića, ne shvatajući da što ga više napada to je podrška koju gospodin Radoičić ima.

” Zato ministar policije ne sme da prizna da su Srbi na  severu složniji nego ikad, ne sme da prizna da su Srbi odlučni da opstanu i ostanu bez obzira na njegove pretnje, da veruju rukovodstvu Srpske liste, da su u nedelju pokazali da se ne plaše njegovih pretnji, i ono što je najvažnije, ne sme da prizna da je svestan koliki autoritet gospodin Radoičić ima među Srbima, što se najbolje videlo u nedelju kada im se gospodin Radoičić pridružio na protestima,i bio sa građanima i rukovodstvom Srpske liste sve vreme, na opšte oduševljenje svih prisutnih koji su se tada osetili sigurnije i zaštićeno, jer je, kao i uvek kada je teško bio sa njima, vodeći računa o bezbednosti i sigurnosti svakog čoveka i svake porodice na severu”.

Iz Srpske liste dalje navode da se Svečla nadao “da će lažnim optužnicama onemogućiti potpredsednika Radoičića da bude sa svojom narodom, ali se grdno prevario”.

“Ministar Svečla je hrabar samo kada pošalje druge da izazivaju incidente na Severu i maltretiraju goloruk narod, stare, žene i decu, dok on sedi u svojoj fotelji u Prištini, dok za razliku od njega rukovodstvo Srpske liste deli sudbinu svog naroda svakoga dana, pa i na barikadama ulažući napore da se sačuva mir, i za Srbe i za Albance” stoji na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još