• Početna>
  • Vesti>

Petković: Stano potpuno jednostrano stvari posmatra i čita i vadi iz sporazuma isključivo ono što mu odgovara

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom izjave portparola EU Petera Stana za Tanjug  da Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice, je tokom gostovanja na TV Pink rekao da Stano očigledno ne čita sporazume.

„Peter Stano, portparol Evropske unije, koji je potpuno neverovatno, očigledno nečitajući sporazume koji smo postigli, rekao da Priština ima pravo da ukida KM tablice. To je apsolutno netačno i u najmanju ruku licemerno“, istakao je Petković.

Naveo je da bi EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine morala da zna koji je sadržaj svih sporazuma koji su postignuti u Briselu.

„Gospodin Stano potpuno jednostrano stvari posmatra i čita i vadi iz sporazuma isključivo ono što mu odgovara, pa tako kaže da na osnovu sporazuma od 2011. i 2016. Priština ima pravo da ukine KM tablice. To je apsolutno netačno“, rekao je Petković.

„U sporazumima koji su dogovoreni o registarskim tablicama stoji da će se izvršiti preregistracija svih registarskih tablica na prostoru KiM tako što će narod imati mogućnost da bira između RKS i KS“, naveo je Petković.

„Zbog ukidanja tih tablica mi smo imali kasnije sve te probleme, uključujući i trinaest dana ozbiljnu krizu na Jarinju i Brnjaku, kada je naš narod bio na ulicama, braneći svoje pravo na slobodu kretanja“, poručio je Petković.

A s obzirom na to da su ukinute KS tablice, Petković pita „šta naš narod sada ima da izabere kada je reč o preregistraciji? Ostaju samo tablice lažne države Kosovo“.

Kaže da se EU ne oglašava kada Priština krši sporazume i da je to kazao i Lajčaku tokom jučerašnjeg sastanka.

„Ali oni kažu to je prošlost, to se desilo, hajde da vidimo kako ćemo dalje. A ja sam mu rekao, znate kako, i pre 10 godina je potpisan sporazum o formiranju o ZSO, pa se taj sporazum ne sprovodi i šta ćemo sad da radimo” upitao je Petković.

Sa druge strane, kaže da u sporazumu iz 2011. godine stoji da će i jedna i druga strana raditi na tome da se postigne rešenje i pronađu statusno neutralne tablice.

„Da li su RKS statusno neutralne tablice“, upitao je Petković.

Petković je rekao da odlukom o tablicama Priština vodi proces tri koraka unazad.

Kaže da Kurti ne želi samo da ovom odlukom ukine tablice, već „predviđa da će 30. septembra kada se navršava taj rok koji je ostavio za preregistraciju krenuti u pravcu konfiskovanja svih vozila na severu KiM“.

„Pa čiju ćeš ti imovinu da konfiskuješ“, upitao je Petković, te kazao da su to automobili građana Srbije, privatna svojina – preko 10.000 vozila na Severu KiM gde je stanje „za neizdržati“.

„Ne samo da krši sve sporazume već otvoreno i direktno želi sukobe sa srpskim narodom na severu KiM“, kaže Petković i ističe da Beograd to neće da dopusti, a da „srpski narod neće da dozvoli da bude ugnjetavan, niti da mu se otima imovina, niti da bude ubijan“.

„Borićemo se za naš narod, slobodu kretanja i sve sporazume koje smo postigli“, rekao je Petković.

Comments

Pročitaj još