• Početna>
  • Vesti>

Dodeljene Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici- “Zlatni krst” Slobodanu Zubanoviću

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Slobodan Zubanović „Zlatni krst kneza Lazara“, Đorđe Nešić „Gračaničku povelju“, Danica Vukićević „Kondir Kosovke devojke“, Petar Matović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su  akademik Svetomir Arsić Basara „Longin“ za životno delo i Zvezdana Gerić nagradu „Dimitrije Popović“.

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije”, koja se održava u Gračanici, koji je radio u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović (predsednica), Gojko Božović (član) i Žarko Milenković (član), doneo je odluku, da ovogodišnju nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ za zaokružen književni opus i životno delo ponese pesnik i esejista Slobodan Zubanović iz Beograda za „obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus.“ „Subjekt Zubanovićeve poezije jeste lirski hroničar, suštinski zainteresovan za svoje vreme i dostupni prostor, za svakodnevicu koja mu je data i za iskušenja koja ta svakodnevica podrazumeva. Otuda u Zubanovićvim stihovima toliko slojeva modernog i savremenog jezika, ali i toliko slojeva stvarnosti – od uličnih prizora Beograda, preko sremskih pejzaža, do digitalnih svetova interneta“ – zaključuje žiri u obrazloženju.

„Gračanička povelja“ pripala je pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka, za „pesme duboko ukorenjene u pesničku i nacionalnu tradiciju i sudbinu.“ Žiri ističe, da su pesme „Đorđa Nešića u dijalogu sa pesničkim precima i onom linijom srpskog pesništva koja je lirski beležila sve patnje, bol i stradanja nacije kojoj pripada.“

Danici Vukićević, pesnikinji iz Beograda, pripao je „Kondir Kosovke devojke“ za „postojanje lirskog, ženskog ja ili  junakinje, koja neurozu svakodnevnih dešavanja (odrastanje, zaljubljivanje, rastajanje, ljudska komunikacija, odnos prema porodici, društvu, bogu, smrti) neprestano smešta u jezgro vlastitog postojanja“ – podvlači žiri.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku Petru Matoviću iz Požege. „Petar Matović, vodeći je glas svoje pesničke generacije koja, ispitujući nasleđe visokog modernizma (Lalić, Hristić, Radović), obitava na njegovim granicama, objavljujući se kao svojevrsna poezija tranzicije lirskog junaka i sveta koji ga okružuje“ ističe žiri.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 27. juna u porti manastira Gračanica.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2022. godinu, koji je radio u sastavu: mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i msr Maja Todić, akademska slikarka, doneo je odluku, da se nagrada za celokupni umetnički opus „Longin“, dodeli akademiku Svetomiru Arsiću Basari, za „stvaralaštvo koje je odraz snage i neraskidivo vezano sa sudbinom njegovog naroda“ – istakao je žiri. „Njegovo stvaralaštvo postaje angažovano sa naglaskom na duhovno i nacionalno biće, povezano sa Kosovom, kosovskom stvarnošću, koja se očituje u kosovskom predanju.“

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na likovnoj koloniji „Vidovdan 2022“ pripala je Zvezdani Gerić iz Štrpca.

Nagrade će biti uručene na svečanosti otvaranja izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji „Vidovdan 2022“, 25. juna 2022. godine.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još