• Početna>
  • Vesti>

Selaković sa Varheljijem: Beograd je posvećen dijalogu, ali druga strana je upitna

Foto twiter

„Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu s Prištinom, dok je, posvećenost druge strane ovom procesu upitna, naročito imajući u vidu podnošenje zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, koji ne doprinosi procesu normalizacije odnosa“, poručio je srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, na sastanku sa komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem. 

Dvojica zvaničnika sastali su se danas u Briselu, a kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova Srbije, razgovarali su o situaciji u Ukrajini i regionu, i o dijalogu Beograda i Prištine.

Selaković je ponovio da je članstvo Srbije u Evropskoj Uniji prioritet spoljne politike Srbije i strateško opredeljenje, ujedno istakavši da je važno pružiti regionu podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Kada je u pitanju dijalog koji u Briselu Beograd vodi sa Prištinom, Selaković je poručio da mu je Beograd i dalje u potpunosti posvećen.

„Naglasio je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji“, navodi Ministarstvo.

O sastanku sa Selakovićem se potom oglasio i evropski zvaničnik, takođe poručivši da dijalog sa Kosovom treba da se nastavi.

Varhelji je na svom Tviteru naveo da je sa Selakovićem razgovarao o posledicama rata Rusije protiv Ukrajine na evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

„Iskrena diskusija sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem o posledicama rata Rusije protiv Ukrajine na evropski put Zapadnog Balkana i Srbije. Dijalog sa Kosovom treba da se nastavi“, naveo je evropski zvaničnik.

Varhelji je i prethodne nedelje bio domaćin u Briselu zajedničke večere zapadnobalkanske šestorke, zajedno sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, koji je i najavio današnje sastanke sa ministrima spoljnih poslova zemalja u regionu.

Večeri je tada prisustvovao srpski predsednik Aleksandar Vučić, a od kosovskih zvaničnika, ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Iako su ključne teme ovogodišnjeg tradicionalnog okupljanja u belgijskoj prestonici bile približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i rat u Ukrajini, za srpsku i kosovsku javnost, međutim, glavna tema je bila apliciranje Kosova za članstvo u Savet Evrope.

Comments

Pročitaj još