• Početna>
  • Vesti>

Obeležena ktitorska slava manastira Gračanica, Sveti Kralj Milutin

U manastiru Gračanica povodom današnjeg praznika, Sveti kralj Milutin svetu liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodisije uz sasluženje vikarnog episkopa Jeroteja, episkopa Joakima, episkopa Kirila, kao i sveštvenstva više eparhija Srpske pravoslavne Crkve a uz pojanje monaštva i mladih bogoslova prizrenske Bogoslovije.

“Možemo da budemo ponosni na današnji dan. Ovaj dan je trebalo da obeležimo mnogo svečanije, ali prilike u kojima živimo to nisu dozvolile. Ali bez obzira što smo danas u manjem broju okupljeni, naša molitva je uzišla pred prestolom Gospodnjim. Molimo se Bogu da sačuva ovaj narod i svetinje. Sveta Gračanica koja sija svojom lepotom spolja, kao najlepša građevina i zadužbina Svetoga kralja Milutina, zrači i duhovnom lepotom. Naša mati, igumanija Teodora zajedno sa cectrama ulažu veliki trud da ova svetinja živi i svi poklonici mogu ovde da dođu i da dušu svoju ožednelu ovde napoje blagodaću Božjom. Pored Svete Gračanice, danas slave i manastir Banjska, i Bogorodica Ljeviška i još mnogo svetinja, kako kod nas, tako i u Makedoniji. Sveti kralj Milutin nije znao za granice, on je znao da je Crkva jedna. Ponosni smo na Svetog kralja i na svetiđe koje nam je ostavio. Zahvaljujuđi našim vernicima koji žive na prostoru Kosova i Metohije ova svetinja živi, i tako će biti. Srećna Slava, neka nam dragi Gospod da snage da istrajemo u ovom vremenu”, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije je u svojoj besedi zahvalio Kancelariji za Kosovo i Metohiju ispred koje je danas na obeležavanju ktitorske Slave u manastiru Gračanica prisustvovao Dejan Pavićević, koji je istakao da je Sveti kralj Milutin, kao najveći ktitor naših svetinja, u njih utkao i srpsku dušu.

“Na današnji praznik ne možemo da ne iskažemo blagodarnost velikom ktitoru Svetom kralju Milutinu koji je iza sebe ostavio 40 crkava i manastira, a među njima i biser naše kulture. Kralj Milutin je srpsku dušu utkao u manastire. Oni su nikli na našoj svetoj zemlji kao jedna opomena da mi ovde moramo da ostanemo i opstanemo”, istakao je Pavićević.

Pavićević je za RTV Gračanica rekao da je država za vreme vladavine kralja Milutina doživela veliki procvet, a da je takva situacija i trenutno u Srbiji.

“Srbija je doživela ekonomski bum, i to dugujemo predsedniku Aleksandru Vučiću onda i celoj Vladi. Mi sada gradimo puteve, fabrike. Zavrđen je Hram Svetog Save nakon 100 godina. Takođe velika zahvalnost direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću koji se bori da sve ono što uživaju građani centralne Srbije, ne nedostaje ni građanima na Kosovu i Metohiji. Na dan kada obeležavamo spomen na Svetog kralja Milutina mi možemo reći: Da, Srbija je danas, kao i u vreme kralja Milutina, jedan nezaobilazan politički i ekonomski faktor, ozbiljna država koja je stabilna, koja svima pruža ruku mira, ali koja više nikada neće biti ponižena. Srbija je država koja sada svom narodu i u centralnoj Srbiji, i na Kosovu i Metohiji mir, stabilnost i sigurnost”, zaključio je Pavićević.

Današnji praznik kao svoju Slavu obeležava i Osnovna škola “Kralj Milutin” u Gračanici, a direktor Vladimir Milkić istakao je da školu “Kralj Milutin” već dugi niz godina, pohađa najviše učenika u srpskim srednima na Kosovu i Metohiji, što je samim tim šini najvećom školom.

“Danas slavimo 700 godina od upokojenja kralja Milutina isto tako slavimo i 147 godina postojanja naše škole, bližimo se velikom jubileju pa možemo reći da je jedna i od najstarijih škola na prostoru Kosova i Metohije. Ponosni smo što nosimo ime Svetog kralja Milutina”, rekoa je direktor osnovne škole “Kralj Milutin”, Vladimir Milkić.

Nakon završetka liturgije i rezanja slavskog kolača, učenici OŠ “Kralj Milutin” priredili su prigodan kulturni program ispred manastira i na taj način doprineli ovom svečanom događaju.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još