• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Bergerom o političko – bezbednosnoj situaciji na KiM i dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, Migelom Bergerom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Petković je izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom brojnih incidenata koji se manifestuju nizom napada na Srbe, njihovu imovinu i hramove Srpske pravoslavne crkve, posebno skrenuvši pažnju na slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovicu, koja nedeljama doživljava pravu torturu lokalnih Albanaca. To je samo jedan od velikog broja etnički motivisanih napada na srpske povratnike na KiM, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je ukazao sagovorniku na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu, naglasivši da su ugrožena bezbednost i narušena sigurnost najveći problemi i izazovi sa kojima se suočava naš narod u pokrajini.

S tim u vezi, Petković je svom sagovorniku preneo jasan stav Beograda da su očuvanje mira i bezbednosti na KiM apsolutni prioritet, kome mora da se posveti puna pažnja.

Direktor Kancelarije je naglasio da je Priština i okviru poslednje dve runde razgovora u Briselu pokazala krajnju neodgovornost, čineći sve da dovede do prekida dijaloga i destabilizacije prilika na terenu. Beograd će, bez obzira na to, ostati posvećen dijalogu o normalizaciji odnosa, što je preduslov za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti u pokrajini, ali i u celom regionu zapadnog Balkana, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za KiM, ispunio sve obaveze proistekle iz Briselskog dijaloga i nastaviće da u svakoj prilici zahteva i od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Petković je naglasio da, zarad očuvanja mira i stabilnosti, dijalog nema alternativu i da sva otvorena pitanja dve strane treba da rešavaju za pregovaračkim stolom, u čemu je dragocena i podrška Nemačke, zaključio je Petković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još