• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubila 3 pacijenta, koronavirus potvrđen kod još 290 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 290 osoba, od testiranih 10.446 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su 3 osobe. Na respiratoru 11 pacijenata.

Kako RTS saznaje, u sredu će biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Poslednjih nekoliko dana, raste broj novozaraženih koronavirusom. Stručnjaci ističu da nas brojevi upozoravaju na to da je četvrti talas pred nama, i da će na udaru biti nevakcinisani, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je trenutna epidemijska situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća.

“Evidentno je, s pojavnom sunčanih dana i godišnjih odmora, da su ljudi zaboravili da je koronavirus prisutan i da su zaboravili da treba da se vakcinišemo. Uglavnom su svoju pažnju usmerili na korišćenje godišnjih odmora i opustili se”, rekao je Đerlek. 

Poručuje da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen.

Kada je reč o trećoj dozi vakicne, Stručni komitet je dao preporuku za nju.

“Svi se spremamo da mirno dočekamo jesen i razmišljamo o čuvanju zdravlja i mislim da jedan veliki deo građana postupa onako kako treba, a treća doza je nešto što nam treba posebno za određene kategorija stanovništva”, rekao je Đerlek.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove nedelje broj novozaraženih na dnevnom niovu preći broj od 300.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još