Preminuo jedan pacijent, novi 241 slučaj zaraze

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 241 osobe, od 8.817 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminuo jedan pacijent. Na respiratorima 11 pacijenata.

Vakcinacija u našoj zemlji započela je pre sedam meseci i nakon dobrog odziva i ubrzane vakcinacije, poslednjih meseci broj imunizovanih stagnira.

Do sada je vakcinisano 48,49 odsto građana, što, kako kažu epidemiolozi, nije dovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta.

U Srbiju je stiglo 113.490 doza Fajzer vakcina, u okviru redovne isporuke. 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je trenutna epidemijska situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća. Poručuje da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen. 

Kada je reč o trećoj dozi vakicne, Stručni komitet je dao preporuku za nju.

“Svi se spremamo da mirno dočekamo jesen i razmišljamo o čuvanju zdravlja i mislim da jedan veliki deo građana postupa onako kako treba, a treća doza je nešto što nam treba posebno za određene kategorija stanovništva”, rekao je Đerlek.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ističe da je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove nedelje broj novozaraženih na dnevnom niovu preći broj od 300.

Navodi da će u narednom periodu sigurno doći i do četvorocifrenog broja novozaraženih na dnevnom nivou, da je sada hospitalizovano oko 300 osoba, ali da ne očekuje pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada smo imali više od 9.000 hospitalizovanih.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još