• Početna>
  • Vesti>

Hag: Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca

Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu u tzv OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Mustafa je u pritvoru od 25. septembra prošle godine, a 15. septembra mu počinje i suđenje pred Specijalizovnim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Odluku o produženju pritvora donelo je sudsko veće koje će suditi Mustafi.

U odluci se navodi da i dalje postoji rizik da će Mustafa ako bi se našao na slobodi, ometati postupak pred tim sudom i da bi mogao da utiče na svedoke i žrtve, ili/i njihove porodice.

Prema stavu sudskog veća kao razlozi za pritvor – opasnost od bekstva, za Mustafu više ne postoji, dok opasnost da će ponoviti krivično delo veće nije ni razmatralo, jer je produženje pritvora već neophodno kako bi se sprečilo ometanje postupka.

Suđenje Mustafi, će biti prvo suđenje nekom od optuženih iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa je na statusnoj konferencij krajem oktobra 2020. godine negirao je sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

Optužnicom se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Počela letnja pauza u radu Suda za OVK, traje do 13. avgusta

Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.

U ovom periodu se ne održavaju rasprave, a neke od manje vitalnih službi su svedene na minimum, navodi se na sajtu ovih institucija.

Međutim, kako se dodaje, sud ostaje potpuno funkcionalan i sve njegove sekcije će raditi i tokom letnje pauze. Takođe će biti moguće i podnošenje podnesaka.

Pred ovim većima za 15. septembar je zakazano prvo suđenje protiv nekadašnjeg komandanta OVK Saljiha Mustafe, a vode se još tri prethodna postupka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Pjetra Šalje, kao i Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još