• Početna>
  • Vesti>

Godišnje nagrade KDKIM: “Krhotine leta” Žarka Milenkovića knjiga godine, “Akvarijusu” Velika gramata

Godišnje književne nagrade „Grigorije Božović“ koje Društvo književnika Kosova i Metohije tradicionalno dodeljuje na praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, uručene su danas u manastiru Devine Vode.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju knjigu, koju dodeljuje Književno društvo Kosova i Metohije, je Žarko Milenković iz Preoca (Priština), autor zbirke pesama Krhotine leta (2019).

“Svaka nagrada za poeziju jeste nagrada za podvig, za podvižništvo, jer je svaki istinski pesnik monah, koji u surovom svetu čini veliki i važan podvig. Pisati poeziju, naročito danas, znači biti na drugoj strani istorije, ideologije, mržnje, zla, jer je poezija najslobodniji vid umetničkog izražavanja gde se svaki izlet u ideološko skupo plaća” rekao je Milenković primajući nagradu.

Milenković napominje da je ovo njegova prva književna nagrada te da stoga naročito imponuje što ona nosi ime Grigorija Božovića, najvećeg pisca iz ovog dela Kosova i Metohije.

Novinar i publicista Đorđe Jevtić iz Gračanice proglašen je za najboljeg književnog kritičara.

Ove godine Veliku gramatu Književnog društva Kosova i Metohije dobio je Privatni kulturni centar „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice za doprinos ukupnoj kulturi i srpskoj književnosti na Kosovu i Metohiji.

“Nagrade koje vam dodeljuju kolege vam uvek prijaju, tim pre što ova nagrada dolazi od Književnog društva KiM sa kojim imamo uspešnu saradnju već godinama. Iako se često ne slažemo, ne delimo ista uverenja o književnosti, o razvoju srpske književnosti na Kosovu i Metohiji, ipak se prepoznajemo, sarađujemo, komuniciramo pa makar i polemisali, i baš zato nam je drago što su kolege iz KDKIM prepoznali naš kulturni centar kao nekog ko je dao doprinos književnosti na ovom prostoru” rekao je ovom prilikom Aleksandar Dunđerin, urednik programa u PKC “Akvarijus”.

Nagrada za životno delo (sveukupno stvaralaštvo) pripala je Mošu Odaloviću koji iz privatnih razloga nije mogao da prisustvuje uručivanju nagrada.

Predsednik Književnog društva KIM Novica Sovrlić rekao je da seme dobrote, ljubavi, sabornosti koje je u srpski rod usadio Sveti Sava, postoji i danas.

“Ovo današnje saborovanje pred božjom kućom, dokaz je da to seme u nama živi i klija. Mi pisci sa KiM, o tome neprestano pišemo, čak i kada stradamo na pravdi Boga, na ovoj svetoj zemlji i diljem zemaljskog šara” rekao je Sovrlić.

Po prvi put, ove godine, uručene su i specijalne zahvalnice “Blagodarje” za doprinos radu Književnog društva KiM. Ova priznanja uručena su Žarku Ristiću iz Zvečana (Grabovac), Milanu Nikoliću iz Leškai Dragomiru Sekuliću iz Leška.

Svečanosti uručivanja nagrada, prisustvovao je i vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije.

Književnu manifestaciju, ove godine podržao je Elektro Sever.

Nakon svečanosti u manasstiru Devine Vode, u PKC “Akvarijus” je ovim povodom održan i prigodan književni program.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još