• Početna>
  • Vesti>

Jovanović: Kurti politički bombaš postavljen da Srbiju izbaci iz takta

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović izjavio je za Kosovo onlajn da je kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i svi njegovi prethodnici, postavljen od strane zapadnih sila, pre svega SAD i Nemačke, da bi na Srbiju izvršio dodatni pritisak radi odricanja od principijelnog stava i priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Jovanović ističe da Aljbin Kurti nema razloga da se ustručava, kao neki od njegovih prethodnika, jer za sobom nema terorističku prošlost, i da je postavljen kao politički bombaš kako bi učinio sve da izbaci Srbiju iz takta, pa čak i kada su u pitanju bezbednosni izazovi.

„Kurti je postavljen, kao i njegovi prethodnici, samo da bi izvršio dodatni pritisak na Srbiju, da izađe iz svog principijelnog stava i krene ka novoj realnosti – priznanju nezavisnosti Kosova. Ovo nije jedina vrsta pritiska koji se vrši na Srbiju, istovremeno se vrše i diplomatski, psihološki, socijalni pritisci da bi pogurali Srbiju ka novoj stvarnosti prihvatanja kosovske nezavisnosti. Pitanje je koliko je taj cilj ostvariv, ali se Albanci stalno koriste kao isturena provokativna linija našeg neprekidnog uznemiravanja i izvođenja iz takta“, kaže Jovanović.

Po njegovim rečima, pritisci na Srbiju od strane zapada će se pojačavati, kako sa strane Kosova tako i u unutrašnjoj sferi, jer više nema vremena za čekanje – zapad hoće da ojača svoj uticaj na Balkan, smanjujući uticaj Rusije i Kine.

„Zapad ima hitnu potrebu da svoj uticaj na Balkanu reafirmise u odnosu na Kinu i Rusiju, pre svega govorimo o jednoj vrsti trgovinskog i ekonomskog rata velikih sila. U tom smislu će hteti da što pre završe sa otporom Srbije čija je bitna odlika državne i poltičke misli oduvek bila da želi da ostane nezavisna, svoj na svome. Zato je potrebno da se Srbija proglasi glavnim krivcem za ratove na Balkanu i agresorom i da istakne beli zastavu, da više nikada ne bi moga da se podigne. Zapad je još krajem hladnog rata proglasio da im cilj uticaj u regionu Balkana. Oni su verovali da mogu da potkupe Srbiju, da je slome ili privuku povoljnim ponudama kao što je članstvo u EU. Sada se ceo taj proces odugovalči i ne teče prema njihovom očekivanju.  Ostaje da se vidi i hoće li se druge velike sile, pre svega Rusija i Kina, ali i Turska i arapske zemlje tako lako odreći svog uticaja u regionu“, kaže Jovanović.

Po njegovim rečima, postoje oslonci moći koji usporavaju imperijalnu moć SAD, a Srbija je u poslednjoj deceniji ekonomski, društveno, psihološki i vojno stala na noge, što će joj pružiti šansu da odoli pritiscima.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još