Presuda Ristu Jovanoviću u sredu u Prištini

Sud u Prištini izreći će presudu Risti Jovanoviću u sredu, 21. jula, po optužnici tužilaštva da je tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu navodno počinio krivično delo “izazivanje razdora i netrpeljivosti”.

Tužilac je na današnjem sudskom pretresu optužio Jovanovića “da je na Gazimestanu umišljajem navodno podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i verskih grupa koje žive ne Kosovu”.

“Ubijte Šiptara”, “Kosovo ćemo oprati krvlju”, “Kosovo je Srbija”, “Šiptarima će biti tesno”, to je navodno Jovanović govorio na Gazimestanu, a tužilac krivicom smatra i to što je podizao tri prsta.

Tužilac je zatražio od sudije da optuženog proglasi krivim.

Jovanović je na suđenju rekao da se ne oseća krivim i dodao da ne mrzi ni jedan narod.

Suđenje Jovanoviću zakazano je po hitnom postupku, a svedoci odbrane i Riste Jovanovića, nemarnošću sudske administracije, nisu dobili pozive za pojavljivanje.    

Posle suđenja, branilac Rista Jovanovića advokatica Jovana Filipović rekla  je da svedoci odbrane nisu pristupili sudu jer je poziv dostavljen njoj kao braniocu, a ne njima u Podgorici.

“Nisu pristupili ročištu zbog neažurnosti suda. Kako bi ubrzali postupak, svedoci su dali overene pisane izjave, ali sud nije želeo da ih prihvati. Najpre je rečeno da će ih pozvati putem Zuma, ali ni to nije urađeno, pa je odbrana time ostala uskraćena”, istakla je Filipovićeva.

Napominje da svedoci koje je odredio tužilac ni u jednom trenutku nisu potvrdili navode iz optužnice.

“Iako smo više puta pokušavali da ih pitanjima nateramo da kažu reči ‘ubijte Šiptara’, ‘Kosovo ćemo oprati krvlju’, ‘Kosovo je Srbija’, koje je navelo tužilaštvo, iako su rekli da znaju srpski jezik, oni to nisu učinili, nisu potvrdili, što dovodi u sumnju nepristrasnost svedoka i objektivnost prilikom iskaza”, dodala je Filipovićeva.

Očekuje da će sud postupiti po zakonu, na osnovu dokaza i osloboditi Rista Jovanovića jer, navodi, “ne postoje materijalni dokazi, i da bi svaka druga odluka bila u suprotnosti sa zakonom”.

Risto Jovanović iz Podgorice, ostaje u pritvoru do izricanja presude, u sredu u 10 časova.

Uhapšen je kada je pokušao da ukaže na bespotreban policijski pretres torbe monahinje na kapiji dvorišta kompleksa na Gazimestanu. Za krivično delo koje mu se pripisuje, kazna je do pet godina zatvora.

Izvor i foto: RTS

Comments

Pročitaj još