• Početna>
  • Vesti>

Uoči nastavka dijaloga, Kurti poručuje da im od Srbije ne treba priznavanje

U jeku stalnih pretnji novim uslovima na putu ka Evropskoj uniji, sve jačim porukama da dijalog Beograda i Prištine mora da se ubrza, a kosovski čvor što pre rasplete, pre dva dana stigla je poruka premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija da “Kosovo može da nastavi da živi i bez priznavanja od Srbije”.

Ukoliko je ova promena albanske strane koja je do sada pominjala isključivo priznavanje – iskrena, postavlja se pitanje čemu onda ogromni pritisci na Srbiju da se dođe do sporazuma u dijalogu i vezivanje pozitivnog ishoda sa članstvom Srbije u EU.

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović kaže, za “Novosti”, da je izjava Kurtija u stilu – možemo mi bez Srbije, ali daleko od toga da ga nije briga za priznavanje.

– Sve Kurtijeve akcije nisu samostalne, nego udružene sa zapadnim mentorima. Kurti je isturen, Albanci su samo sredstvo najotvorenijeg i najgrubljeg pritiska na Srbiju. Zapad neće dugo da čeka da dođe do priznavanja, jer ako se sve odugovlači, njihova namera će postati nesimpatična mnogima u svetu i izgubiće fokus – objašnjava Jovanović. – Albanci su samo sredstvo Zapada da iskoriste našu delikatnu situaciju i kao uslov za ubrzanje koraka ka Evropskoj uniji isture nerešene probleme sa susedima i priznavanje Kosova. Oni to ne mogu da kažu direktno i otvoreno i zbog toga koriste, koliko više mogu, Albance. Jer, Albanci mogu da učine bilo šta, manje i ubrzane incidente, a da ne ugroze svoj cilj, jer ih Zapad nikada ne opominje.

Jovanović navodi da “nas otrovni pipak iz pravca Prištine sve više uznemirava, naši građani se dovode u opasnost, hapse ih i tuku i očekuju da mi nervozno reagujemo i da nas isprovociraju”.

Nekadašnji ambasador u Rumuniji Branko Branković istakao je za “Novosti” da ova izjava Kurtija govori da su oni u beznadežnoj situaciji, jer, bez obzira, na sve pritiske koji im idu naruku, nisu svoju poziciju pomerili ni za makac.

– Takođe, smatram da je ovo rekao i za unutrašnju potrebu da bi stišao svoje protivnike koji očekuju napredak u priznavanjima Kosova, kojih nema. A, sasvim mu je jasno da Srbija neća priznati lažnu državu, a to znaju i u SAD i u EU. Evropska unija je intenzivirala svoje pritiske na Srbiju, jer je praktično izgubila uticaj na Balkanu, a jedini način da ga povrati je kroz dijalog Beograda i Prištine – istakao je Branković.

Inače, dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u ponedeljak 19. jula, a na njemu će delegacije predvoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti. Kako je ranije rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, na svim sastancima ćemo iznositi problem Dragice Gašić, prve Srpkinje povratnice u Đakovicu, kojoj Albanci zagorčavaju život na svakom koraku, pa čak ni hleb neće da joj prodaju. Razgovaraće se i o tome zašto više od tri hiljade dana nije formirana ZSO, a važna tema biće i nestali.

Izvor Novosti

Comments

Pročitaj još