Poslanici sa ambasadorom Španije o jačanju saradnje

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom, na čelu sa predsednikom Balintom Pastorom, sastali su se danas sa ambasadorom Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom.

Predsednik Poslaničke grupe Balint Pastor je istakao da Srbija i Španija gaje iskreno prijateljstvo i bilateralne odnose, koji se temelje na uzajamnom poverenju navodeći da je teritorijalni integritet i suverenitet tema koja povezuje dve zemlje.

U saopštenju Skupštine Srbije se navodi da je Pastor zahvalio Molini na principijelnom stavu Španije po pitanju nepriznavanja nezavinosti tzv. Kosova, ali i na podršci Španije kada su u pitanju evropske integracije Srbije ističući da Srbija smatra da je stabilnost regiona jedna od ključnih prioriteta države.

Naveo je da robna razmena sa Španijom u proteklih nekoliko godina beleži rast uz ocenu da je to dobar pokazatelj, ali i da postoji prostor za dalju saradnju na tom polju.

Balint je ukazao da je parlamentarna saradnja nedovoljno razvijena, ali da predstavlja jedan od potencijalnih vidova za razvoj saradnje.

””Otvoreni smo za aktivniju saradnju u oblasti parlamentarnih odnosa, koji bi bili čvrst temelj i za produbljivanje odnosa na nivou vlada država“, naveo je Pastor.

Istakao je da je, kao predsednik Skupštine grada Subotice, veoma ponosan što je preduzeće “Labiana”, jedno od najvećih španskih investitora u Srbiji, postalo vlasnik Veterinarskog zavoda u tom gradu, a time i jedan od vodećih kompanija na tržištu.

Balint je preneo ambasadoru Španija da Grupa ima 93 člana i da je sedma po veličini u Narodnoj skupštini, kada su u pitanju poslaničke grupe prijateljstva.

Ambasador Molina je naveo da je pandemija paralizovala ostvarivanje kontakata i poseta na parlamentarnom nivou, ali da su, od kada su ublažene mere, tri ministra Srbije boravila u zvaničnoj poseti Španiji.

Istakao je da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i ponovio je da Španija neće menjati stav po pitanju Kosova i Metohije i da poštuje međunarodno pravo.

Molina je naveo da je Španija na Međuvladinoj konferenciji EU 22. juna podržala otvaranje novih poglavlja i izrazio nadu da će se to desiti za vreme slovenačkog predsedavanja EU.

Dodao je da je u pripremi i opšti sporazum o saradnji dve države, koji će podržati infrastrukturnu saradnju, posebno korišćenje evropskih IPA fondova, kulturnu saradnju i ujedno pospešiti trgovinsku razmenu.

Ambasador je naveo da poslaničke grupe prijateljstva kao koncept ne postoje u španskom parlamentu, ali da je prilikom posete ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića Španiji, bilo reči o formiranju svojevrsnog foruma, koji bi povezao parlamentarce dve zemlje.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo reči i o saradnji i povezivanju regionalnih područja dve zemlje kao novog impulsa ekonomske i kulturne saradnje.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još