• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD: Slučaj Bitići prioritet u bilateralnim odnosima

Američka ambasada u Beogradu saopštila je danas da pravda za braću Bitići i njihove porodice, kao i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

Ambasada je to saopštila povodom 22 godine od kada su trojica Amerikanaca poreklom sa Kosova nestala dok su bili u pritvoru, a kasnije su njihova tela pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji.

“Vlada SAD ponovo poziva srpske vlasti, koje godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu. Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija reši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava”, navodi se u saopštenju Ambasade.

Iljir, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani poreklom sa Kosova, koji su se tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine pridružili Atlantskoj brigadi tzv. Oslobodilačkevojske Kosova.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još