• Početna>
  • Vesti>

SAD podržavaju punu primenu Briselskog sporazuma, uključujući i formiranje ZSO

Sjedinjene Američke Države podržavaju punu primenu Briselskog sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, odgovorili su iz američke ambasade u Beogradu na pitanje Kosovo onlajna kakav je “stav SAD oko obaveze Kosova da formira ZSO, s obzirom da se danas navršava 3.000 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma”.

U Briselu će se sutra sastati delegacije Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je najavio da će “delegacija Beograda sutra, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja ZSO, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši – pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje”.

Podsećanja radi, nedavno je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao “da je sporazum o Zajednici srpskih opština obaveza koju su kosovske institucije preuzele i moraju da ga primene”.

“Kosovo mora da pronađe mehanizam za sprovođenje sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština, poštujući svoj ustav”, naveo je tada Palmer. 

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još